Над 20 хиляди теста са били транспортирани до пловдивското РЗИ само за последните 10 дни за безплатно изследване. Всичките те са били раздадени по лечебни заведения, COVID  центрове и лаборатории, с които Здравната инспекция е сключила договор за предоставяне на безплатни бързи тестове.

От тези бройки приоритетно са били изпратени на всички29 болници, както и да 12-те COVID центрове в Пловдив и областта. Това заяви пред наш репортер шефът на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева.

Тя добави, че първи с тестовете се сдобиват най-необходимите звена. След това се раздават по лабораториите, които имат договори със РЗОК.

Към този момент д-р Димчева няма информация колко теста ще бъдат предоставени  в следващите дни. РЗИ е в неведение и относно предложението за стопиране плановите приеми и операции.

„Заповедта е изпратена за подпис и одобрение от Главния здравен инспектор. Отговор към този момент нямаме”, заяви д-р Димчева.

В понеделник, на среща между министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на РЗИ-тата, стана ясно, че следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември.

Освен това по време на срещата е бил дискутиран въпроса за спиране на плановия прием, като положителен подход за справяне с кризата. 

Министерството на здравеопазването публикува пълен списък на всичките 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.

В Пловдив те са 14 лаборатории и 4 болници. 

МЗ публикува списък с всички лаборатории и болници, които правят антигенни тестове срещу 10 лв.177 лечебни заведения са сключили договор