9 души са били диагностицирани с Лаймска болест в Пловдивско през юни. Други трима пък са регистрирани като заболели от Марсилска треска, като те са били хоспирализирани в инфекциозни отделения. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция за TrafficNews.

От началото на юни до сега регистрираните ухапвания от кърлеж са 12 души.  

Забелязва се ръст на пациенти с клинична картина, наподобяваща предаваната от насекмото Лаймска болест. Предходния месец броят на първоначално обявените бе 6, като впоследствие потвърдените диагнози паднаха до 3. 

Няма официално регистриран ръст на заболелите от COVID-19, отчитат още от здравната инспекция.

Макар да зачестиха оплакванията на пациенти с клинична картина, подобна на респираторното заболяване, тенденцията за новозаразени остава непроменени. За изминалото денонощие случаи в страната са 40, от които 5 в Пловдивско.

Няма промени и броя на хоспитализирни и настанените в инфекциозни клиники, посочи още началникът отдел „Противоепидемичен контрол“ д-р Таня Учорджиева.

Справка в НЦЗПБ показва, че 14-дневната заболеваемост в България в момента е 11,7 на 100 000 души. Отчетен е спад спрямо предходните седмици. В пловдивска област обаче данните отчитат по-висока заболеваемост на двуседмична база – 17 на 100 000.