Кметът Здравко Димитров публикува програмата си  за управление на Община Пловдив в мандата му с хоризонт до 2023 година. Задължителният документ трябва да съдържа всички акценти в обществения живот и сектор, които ще се реализират в следващите четири години.

В частта за пътно строителство, програмата е повече от амбициозна, предвид факта, че нито един от проектите няма осигурено финансиране. До края на годината Зико заяви, че ще стартират два важни проекта – реконструкцията на ул. „Даме Груев” и „Модър-Царевец”, за които има по 1 млн. лева.

За останалите обекти ще се чака външно финансиране, като много от тях вероятно ще бъдат направени със 120-млионната кредитна линия.

Ето и какво включва инфраструктурната програма за пътища и нови връзки до 2023 година:

Реализиране на проект за изграждане на вътрешен ринг в град Пловдив - проект, включващ изграждането на редица нови пътни връзки, чрез които движението от центъра на града да се пренасочи към големи и удобни булеварди, изнесени в периферията, с цел намаляване на задръстванията.  

- Доизграждане на бул. „Северен“, който ще свързва Брезовско шосе директно с Карловския надлез.

- Реализиране на проект „Модър-Царевец“ - изграждане на пътна връзка между район „Южен“ и район „Западен“, чрез свързването на улиците „Модър“ и „Царевец“ с подлез под двойната ж.п. линия София - Пловдив и бъдещата Южна тангента.

- Изграждане на нова пътна връзка между район „Тракия“ и район „Южен“ и нови съоръжения над съществуващи жп линии, посредством естакада, преминаваща над жп коловозите (към бул. „Кукленско шосе“) и рамкова мостова конструкция на кръгово кръстовище над бул. „Асеновградско шосе“.

- Изграждане на мостово съоръжение над река Марица - нова връзка между централната градска част и район „Северен“.

- Реализация в район „Западен“ на проекти за реконструкция на ул. „Царевец“ от бул. „Хаджи Димитър“ до бул. „Свобода“, както и удължаването на бул. „Свобода“ с улица „Рая“, като булевардът да се превърне в пряк път за бъдещите жители на новостроящите се жилищни кооперации на „Пещерско шосе“.

- Реконструкция и разширение на бул. „Пещерско шосе“ в участъка от бул. „Васил Априлов“ до ул. „Явор“ за облекчаване на трафика от район „Централен“ към западните квартали.

- Реконструкция на кръстовище на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“ - пробив - Водна палата и транспортен достъп на две нива.

- Реализиране на проект за ул. „Кукуш“ и реконструкция на ул. „Даме Груев“ в участъка от транспортен възел „Родопи“ до бул. „Македония“ и продължението на бул. „Македония“ - от бул. „Никола Вапцаров“ до ул. „Поручик Въльо Стефов“.

-Реконструкция и разширение на бул. „Голямоконарско шосе“ в участъка от бул. „Дунав“ до землищна граница на град Пловдив.

-Реализиране на проект „Реконструкция и благоустрояване на улици на територията на „Тютюнев град - Пловдив“, затворени в карето: ул. „Иван Вазов“ – ул. „Авксентий Велешки“ – ул. „Цанко Дюстабанов“ – бул. „Христо Ботев.

- Изграждане на пробив под Централна жп гара и бъдещо реконструиране на транспортната връзка.