Инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на Екозавода в Шишманци ще внесе днес искането за него и прудружаващата го подписка в община Раковски.   В нея са се включили 2000 души, като тя ще бъде изпратена до премиера.

На референдума трябва да бъде решено бъдещето на завода и да се спре с отровния въздух и замърсяване, на което са изложени

Жителите на селищата около екозавода искат гаранции от държавата за безопасна работа на депото. Те прекратиха протестите си за тази седмица, но изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение след нея. Хората очакват и бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция. 

Пожарът, избухнал на сметището миналия понеделник, е потушен.  В събота протестиращите ще се съберат отново. Те отправят покана към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив да дойдат при тях. 

Резултатите от последните  дни на всички измервани показатели от мобилната автоматична станция на РИОСВ за измерване качеството на въздуха, поставена в село Шишманци са значително под нормата. Количеството на отделяния дим е силно намаляло.