Въпреки категоричното становище от страна на Регионалната здравна инспекция, че Пловдив не е пред епидемична обстановка, учениците и родителите в няколко пловдивски училища са на друго мнение. С нас се свързаха възпитаници, както на гимназии, така и на основни училища.

По думите им липсващите в час са повече от половината.

Припомняме, че три училища в Брезово, Граф Игнатиево и Труд са разпуснати като е обявена грипна ваканция поради повишена заболеваемост. Учениците ще останат по домовете си до края на седмицата. "Има покачване на заболелите, но то е в нормата и не е до там за обявяване на грипна епидемия", обясни директорът на Регионалната здравна инспекция Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.

Осем души са в Инфекциозна болница със съмнения за коронавирус в Пловдив3 училища в областта са в грипна ваканция

От институцията обясниха, че този път действат с различен подход, като всеки ден се проверява броят на отсъстващите по училища. Ако над 35% от възпитаниците на школото липсват от класните стаи, чак тогава се пристъпва към обявяване на грипна ваканция, но само на конкретното училище. По настоящи данни в град Пловдив ситуацията със заболелите е нормална. 

В няколко класа от Национална търговска гимназия присъстващите сутринта са се броили на пръсти.

„Днес сме само 10 деца. Подобна ситуацията в още няколко класа. Има обаче и такива, в които липсват само едно-две деца”, пише до медията ни ученичка.

Отново от Търговската получихме сигнал, че момче от 10-и клас е под карантина в дома си. Тийнейджърът е пътувал преди седмица до Италия и след завръщането му е било препоръчано на неговите близките да си остане вкъщи за 2 седмици.

За намалено присъствие в клас сигнализираха и ученици от Математическата гимназия. Оказа се обаче, че само в един клас е имало по-голям брой отсъстващи.

Подобна е ситуацията в начално училище „Христо Ботев”.

„Само в един клас от 25 деца са липсвали 12. В останалите стаи най-много по 5 ученика липсват”, разказа родител на третокласник.

Майка на момче от СУ „ Пейо Яворов” заяви, че в понеделник в един от 7-мите класове са присъствали само 3 деца. Днес обаче липсващите били по 5-6 ученика от общо 25.

Желанията на малките пловдивчани за още една седмица безгрижие обаче надали ще се сбъднат. Към момента обстановката е нормална.

На фона на новина номер 1 в света – коронавирусът, РЗИ излезе с препоръки към гражданите.

"Апелираме всички граждани да преценяват разумно своето състояние. Реагирайте без паника. Нека гражданите да не преувеличават своето състояние", за това помолиха от РЗИ-Пловдив. 

Най-важните неща, които трябва да бъдат взети предвид, когато човек има температура и симптоми, сходни с тези на коронавирус, е дали той изобщо е бил в рискова зона. Ако човек има съмнения за заболяването, той трябва да се обърне по телефона първо към своя личен лекар. 

Още по темата може да видите ТУК:

РЗИ-Пловдив: Ако имате симптоми на коронавирус, не звънете на 112От здравната инспекция обясняват стъпките за действие