"Апелираме всички граждани да преценяват разумно своето състояние. Рагирайте без паника. Нека гражданите да не преувеличават своето състояние", за това помолиха от РЗИ-Пловдив. 

Най-важните неща, които трябва да бъдат взети предвид, когато човек има температура и симптоми сходни с тези на коронавирус, е дали той изобщо е бил в рискова зона. Ако човек има съмнения за заболяването, той трябва да се обърне по телефон първо към своя личен лекар. 

"Личните лекари могат да съобразят какво е състоянието на човека, след като пациента опише симптоматиката си. Необходимо е задължително търсещият помощ да поясни дали е бил в някой от рисковите зони на зараза", посочи от Ваня Танчева-Манчева от РЗИ-Пловдов. 

Експертите посочиха, че е много важно човек да не се паникьосва и да не търси спешна помощ без нужда. Редно е, ако личният лекар прецени, че наистина има опасност, той лично да се обади в спешното и да бъде организиран специализиран екип с всички предпазни мерки, който да извози потенциално засегнатия до инфекциозното. 

"Призоваваме хората първо да си направят тест за вирусите, които върлуват у нас. Той се прави в частни лаборатории", посочиха от РЗИ. 

"Спешна помощ не разполага с безкрайни ресурси, нека да ги запазим за наистина тежките случаи", призоваха от здравната инспекция и обясниха, че така или иначе сигналите се приоритизират и една температура не бива да става причина за разходването на екип, който през това време може да спаси човешки живот. 

Има възможност гражданите, които се колебаят как да постъпят, да се обадят и на дежурния телефон на РЗИ 0884546177, където могат да бъдат консултирани по всяко време на денонощието. 

Към момента не е регистрирано увеличение на обажданията към ЦСМП-Пловдив, но експертите предупредиха, че една масова истерия може да доведе до претрупване на линията и неефективна помощ. 

Към момента 8 души са настанени в инфекциозна клиника в Пловдив със съмнения за коронавирус. Техните проби са изпратени за изследване. Три училища в областта пък са разпуснати заради грипна епидемия. 

Осем души са в Инфекциозна болница със съмнения за коронавирус в Пловдив3 училища в областта са в грипна ваканция