Пробите на 8 души със съменния за коронавирус са изпратени в Националната референтна лаборатория в София. И осемте пациенти са настанени в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Според изнесените данни състоянието им е добро, но въпреки всичко се вземат всички превантивни мерки и те ще бъдат тествани за коварния вирус. Сред застрашените са две жени, един мъж и петима студенти. Това стана ясно по време на оперативната среща на Кризисния щаб в Областна администрация днес.

"Не искаме да всяваме паника, става дума за превантивни мерки", подчерта областният управител Дани Каназирева. По думите й втора грипна вълна на вируса "Виктория" в Пловдивска област няма.

Три училища в Брезово, Граф Игрнатиево и Труд са разпуснати като е обявена грипна ваканция поради повишена заболеваемост. Учениците ще останат по домовете си до края на седмицата. "Има покачване на заболелите, но то е в нормата и не е до там за обявяване на грипна епидемия", обясни директорът на Регионалната здравна инспекция Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева

От институцията обясниха, че този път действат с различен подход като всеки ден се проверява броя на отсъстващите по училища. Ако над 35% от възпитаниците на школото липсват от класните стаи то чак тогава се пристъпва към обявяване на грипна ваканция, но само на конкретното училище. По настоящи данни в град Пловдив ситуацията със заболелите е нормална. От всички болнични легла в здравните заведения на областта, които са 7603, едва 70-72% са заети, което показва, че няма завишаване на заболелите.

Във връзка с коронавируса се засилва комуникацията между МВР и РЗИ като от здравната институция са осигурили предпазни екипи за служителите на реда в случай, че е необходимо те да се включат в акцията по извозването на рисков пациент. От полицията също така ще осигуряват контрол върху чуждестранните туристи от засегнатите райони и придвижването им в областта.