След смъртта на 9-годишния Стефан в Генерал Тошево и другите деца от семейството вече са настанени болница. Вчера вечерта от социалните служби в града са настояли те да бъдат под лекарско наблюдение в добричката болница, въпреки че не са имали симптоми.

Районната прокуратура е започнала разследване на причините за смъртта на детето. Все още не се потвърждава версията за хранително отравяне. Трагичният инцидент стана преди два дни, тогава в лечебно заведение бяха настанени 9-годишната и 11-годишната сестра на загиналото момче. По-голямото момиче е с опасност за живота, съобщава БТВ

„Вчера е извикан регионален консултант от нашата клиника, който установява засягане на сърдечен мускул, остър миокардит, който продължава и в момента. Основното, което заплашва живота на детето е състоянието на сърцето, а то за момента все още не е започнало да се подобрява”, коментира проф. Виолета йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна.

Лекарите очакват резултатите от изследванията на децата. Дотогава за причината може само да се гадае. Близките на загиналото дете обвиняват медиците от Бърза помощ за трагичния инцидент. По думите им те са били викани два пъти, след като три от шестте деца в семейството започват да се чувстват зле още в събота.

Към обяд д-р Стойчевски идва, бие три инжекции и си тръгва. Нито температура е мерена, нито кръвни проби. Децата повръщаха, но още не бяха зле”, каза дядото на децата Живко Иванов и допълни, че около 23 ч. отново са се обадили на Бърза помощ. Мъжът заяви, че вторият лекарски екип са сложили отново инжекция на Стефан и са казали, че детето ще се оправи. Малко по-късно момчето направило гърч и починало.

Д-р Стойчевски, който е посетил първи семейството обясни, че децата не са били в много тежко състояние, а подобни симптоми – повръщане и гадене са типични за деца. Медиците, които са констатирали смъртта не пожелаха да коментират инцидента.