Държавни съдебни изпълнители са тръгнали след нашумелия екоактивист Васил Къдринов, който в последните години е сред най-активните жалители на екологични оценки в Пловдив и региона, научи TrafficNews.bg.  Срещу него са заведени няколко изпълнителни листа, които са за неплатени юрисконсултски възнаграждения в РИОСВ.  

Констатацията на съдебните изпълнители по тях обаче са едни и същи – Къдринов няма имущество, няма банкови сметки и доходи и не може да се вземе нищо от него, за да си плати задълженията.

В справка предоставена ни от РИОСВ става ясно, че за последните две години „Сдружение  за аграрни и екологични проекти –ГЕО”, на което председател е Къдринов, е обжалвало 10 процедури по ОВОС. Най-известните от тях са срещу Втория гребен канал и лесопарка в район „Западен”. В списъка влизат още инвестиционни намерения за компостиращи инсталации и добив на инертни материали. Любопитен факт е, че атакуваните обекти са на едни и същи компании.

Досега от 10-те заведени дела по екооценки са приключили 5 на последна инстанция. Всички те са загубени от Къдринов, като само за юрисконсултски възнаграждение той дължи 1550 лева на Екологичната инспекция. Други три дела са приключили на първа инстанция и също са в полза на РИОСВ, като там екоактивистът трябва да заплати 450 лева.

Към това трябва да се прибави, че към всяко дело има и привлечени заинтересовани лица, които ползват свои юристи. За разлика от държавната институция, където те варират от 100 до 200 лева, там осъдените възнаграждения са в пъти и повече.

Така на практика екоактивистът забавя редица проекти и инвестиционни намерения срещу скромната такса от 10 лева, но не заплаща направените разходи по делата. Освен към РИОСВ,  често обжалва и постановления на Басейнова дирекция.

Действията на „Сдружение  за аграрни и екологични проекти –ГЕО” много напомня на поведението на различни фирми, които постоянно обжалват обществени поръчки в страната, след като бъдат „активирани” от някого.

Самият Къдринов често е виждан как пише жалбите си в кулоарите на съда, като ползва източник за информация Уикипедия. На делата си той се представя винаги сам, а крайните му действия се изразяват в протакване на делото.

На практика всеки един проект може бъде спрян с месеци, а дори и година, ако се мине през обжалвания във ВАС.

Още преди месеци се опитахме се да се свържем и с Васил Къдринов.Всички дадени телефони не неговото  сдружения не са активни, а адресът е в стара необитаема къща е близо до Дондуковата градина.

Екоактивистът, спрял залесяването на 660 дка в Пловдив, театралничи в съда – поиска отводи СНИМКИВасил Къдринов напусна делото преждевременно, съдията го порица

Съдът поряза еколозите, скочили срещу изграждането на лесопарк на 660 дка в Пловдив ВИДЕОРайонната администрация задвижва процедурите по поръчката за пространството край Гребната база

Кой е Васил Къдринов?

През годините той направи редица сдружения, с които се опитваше да влезе под светлината на прожекторите в общественото пространство. Първо, той се представяше като социолог, като направи център „Хана Аренд”, чиято цел бе да „утвърждава” демократичните ценности в България. Интересите му рязко се смениха и той мина в амплоато на еколог, като дори бе кандидат за евродепутат от една от зелените партии у нас. Последните му изяви бяха в сферата на защитата на правата на малцинствата в Пловдив.

Къдринов се опита да създаде синдикат в „Чистота”, като искаше значително увеличение на заплатите на метачките. След това той даде пресконференция с роми от Арман махала, които къщи бяха съборени. Тогава той се закани, че ще помогне на онеправданите да си потърсят правата в Страсбург.

Новото сдружение на Къдринов се появява в регистрите на държавата само с една дейност – блокиране на проекти чрез обжалвания. 

Професионален екоактивист спря изграждането на най-големия парк в Пловдив ВИДЕОЕкологът и социолог Васил Къдринов е обжалвал решението за ОВОС за лесопарка край Гребната

Ромите в Пловдив се готвят да узаконяват масово къщите си срещу 30% от стойността имПромените в закона могат да „спасят” от бутане хиляди незаконни постройки под тепетата