„Сдружение  за аграрни и екологични проекти –ГЕО” стои зад блокирането на проекта на първия лесопарк в Пловдив на площ от 660 декара, научи TrafficNews.bg. Справка показа, че зад въпросното екосдружение стои небезизвестният социолог, еколог, кандидат за евродепутат и определящ се като дисидент Васил Къдринов.

Чрез екосдружението си, Къдрнов е обжалвал решението на РИОСВ, което гласи, че проектът за залесяването на 660 декара край Гребната база не се нуждае от ОВОС. Мотивите за жалбата на сдружението са общи и не са изтъкнати конкретни причини, заради които се оспорва решението на екоинспекцията.   

„Решението е обжалвано и предстоят дела, които ще забавят реализацията на проекта значително. Очакваме по време на делото между екосдружението и РИОСВ, район „Западен” да бъде привлечен като заинтересована страна. В проекта няма тежко строителство, като има няколко защитени зони, които по никакъв начин не са засегнати. Там ще има преди всичко залесяване, алеи и поливни системи. Ще се консултираме с юристите дали може да стартираме процедурата по обществена поръчка, с уточнението, че в момента се води дело. Така поне процедурите ще вървят паралелно с делата”, обясни кметът на район „Западен” Димитър Колев.

Опитахме се да се свържем и с представител на „Сдружение  за аграрни и екологични проекти –ГЕО”, за да обяснят мотивите си.Всички дадени телефони не са активни, а адресът е в стара необитаема къща е близо до Дондуковата градина.

Кой е Васил Къдринов?

През годините той направи редица сдружения, с които се опитваше да влезе под светлината на прожекторите в общественото пространство. Първо, той се представяше като социолог, като направи център „Хана Аренд”, чиято цел бе да „утвърждава” демократичните ценности в България. Интересите му рязко се смениха и той мина в амплоато на еколог, като дори бе кандидат за евродепутат от една от зелените партии у нас. Последните му изяви бяха в сферата на защитата на правата на малцинствата в Пловдив.

Къдринов се опита да създаде синдикат в „Чистота”, като искаше значително увеличение на заплатите на метачките. След това той даде пресконференция с роми от Арман махала, които къщи бяха съборени. Тогава той се закани, че ще помогне на онеправданите да си потърсят правата в Страсбург.

Новото сдружение на Къдринов се появява в регистрите на държавата само с една дейност – блокиране на проекти чрез обжалвания на ОВОС.  Екологичните оценки, които дружеството атакува са разнообразни и във всяка точка на страната – за промишлени обекти, кариери, залесяване, изкопаване на природни богатства и други.

Действията на екосдуржението много напомня на поведението на различни фирми, които постоянно обжалват обществени поръчки в страната, след като бъдат „активирани” от някого.

Припомняме, че вчера кметът Иван Тотев изрази разочарованието си, че екосдружението е обжалвало проекта за изграждането на най- големия парк в Пловдив.

"Стартирахме работа по най- големия проект в Пловдив в сферата на озеленяването - засаждане на парк от 660 декара на запад от Гребния канал в Парк "Отдих и куртура"  и вече имаме жалба . Тръгваме отново по -дългата процедура. Това е странно, защото в случая на става дума за някакво строителство, а за озеленяване" коментира градоначалникът. 

 

Екосдружение спря най- големия зелен проект на ПловдивОзеленяването на 660 декара на запад от Гребната трябваше да стартира тази есен, но сега предстоят дела

Какво предвижда проекта вижте в линка:

Дават зелена светлина за уникалния лесопарк в Пловдив на площ от 660 декара ВИДЕОНаливат 5 млн. лева в огромната площ край Гребната база