Ромите от пловдивската Арман махала са готови да узаконят къщите си, дори да струва хиляди левове. Те не искат да дават пари за наем, а да си живеят в техните постройки. Готвеният проектозакон за промяна на устройствения план, който дава възможност да се легализират ромските сгради, се прие радушно от жителите на махалата, чиито къщи ще бъдат съборени до дни.

Собствениците на незаконните постройки ще имат право да ги узаконят, след като заплатят такса в размер на 30 % от стойността на сградата и земята.  Това разкри Васил Къдринов от сдружението „ Право на жилище”.

Той бе придружен от  собствениците на къщите, които предстои да бъдат премахнати . Те не искат да напускат сегашните си домове, а ако се наложи поне да ги обезщетят с общински.

Сред тях са стопаните на триетажен палат. Реално само единият етаж е обитаем от петчленно семейство. Фамилия Юсеинови са безработни. Възрастните Васил и Затие са инвалиди. Синът им има дискова херния и не работи. Жена му гледа детето им на година и половина.  Доходите им са нищожни и не могат да излязат под наем. За тях не е предвидено общинско жилище, макар преди повече от 10 години да са кандидатствали за такова.

„Между 1986 и 1996 чакахме за жилище, но не получихме. Писах писмо и до Жан Виденов. Тогава ме викна главният архитект на Пловдив по онова време и ми каза да седим и да чакаме. Чакаме вече колко години”, разказа пред наш репортер Затие.

Жената разказа, че още тогава са искали да узаконят сградата. Въпреки, че според администрацията къщата е незаконна, семейството има партида за вода и ток, които плащат всеки месец. Всяко година плащат и такса смет.

 „Готови сме да платим тези глоби. По-добре да дадем пари за тези къщи, отколкото да даваме за наем”, категорично заявиха ромите от Армана. Това провокира въпросите „А от къде ще намерите сумата, щом не работите?”, което предизвика скандал в прес залата между репортери и Къдринов, като последният обвини журналистите в дискриминация и провокация.

По казуса на Затие все още се води дело в Страсбург.

„Делото е приоритетно. В края на април министерството на правосъдието трябва да даде пълен рапорт по случая. Какво значи това? Че Ралев върви срещу Цецка Цачева? Ако съдът осъди България, Ралев ли ще плати глобата или пак ние данъкопладците?”, пита Васил Къдринов.

„Кметът на район „Северен” Ральо Ралев разпространява невярна информация. Той съобщава, че бута къщите на улица „Павел Бобеков”, защото оттам ще минава булевард. Това не е вярно. Теренът е пригоден за спортна площадка. Най-вероятно той защитава чужди интереси, конкретно за този терен. В района има много спортни съоръжения и надали е необходимо още едно. Явно на друг е обещан този терен и затова се бърза с бутането”, съобщи Васил Къдринов.

Както TrafficNews.bgсъобщи, в сряда багери ще влязат в Армана и ще започна събарянето на няколко постройки.