Служители на пловдивската жандармерия ще бъдат част от първите 1000 тестувани, научи TrafficNews. Униформените са били командировани в Банско на КПП-тата, където са следели влизането и излизането на хора от курорта. Служителите на полицията в Пловдив са били на първа линия по време на въвеждането на карантината в града.

Както съобщиха от  Националния щаб, 1000 души ще бъдат тествани, като това са лицата, намиращи се на първа линия при борбата със заразата. Освен медици и персонал на болниците, тествани ще бъдат и полицаи. Именно пловдивчаните ще са част от тези 1000 изследвани.

Припомняме, че Банско беше под 14-дневна карантина. Курортният град беше затворен, след като бяха открити няколко случая на коронавирус при чуждестранни туристи и хора, работещи в сектора. На всички входове на града бяха поставени КПП-та, през които минаваха само дистрибутори на храни и лекарства.

1000 полицаи, шофьори от градския транспорт и от Спешна помощ ще бъдат изследвани за антитела на коронавируса с бързи тестове. Целта им е да се търсят хора, които вече са прекарали коронавируса, без да знаят за това. Тези тестове ще помогнат да се направи извадка за рисковата група на база, на която да се изготви статистически модел.

Експериментът с бързи тестове на първата група започна на 30 март. 

Започва експериментът с масово тестване у насПървата група е от 1000 души

Ангел Кунчев: Има вариации на симптомите, експериментът с 1000 тествани не е ключовГлавният санитарен инспектор коментира и надеждността на маските