„Искаме точни резултата. Не искаме да повторим грешките на Испания. Когато получим тестовете, ще започнем тестването. Големият спор е дали да трупаме данни, но най-важното е здравната система да поеме търсещите помощ в болниците”, заяви Ангел Кунчев  - главен санитарен инспектор у нас в ефира на Нова.

По думите му, всяка частна инициатива е добре дошла, но с надеждни тестове.

„Очакваме оценка кои са надеждните тестове. Не е лесно това, но се надяваме да получим резултати.Експериментът с 1000 души – ще помогне на резултата от ранното известяване, но не е ключово. Колкото се може трябва да се потисне вируса. Това е заразна болест. Цената е висока, ако оставим повече хора да се разболеят. Здравната система може да не издържи”, каза още Кунчев. Той засегна темата за заразата в Банско.

„Станаха над 8 случаите в Израел, 4 в Македония, след посещение на курорта. Имало е ефективно предаване на вируса, а това е ставало в ски центровете. Карантината свърши работа, и ако стане и в другите областни центове, ще е добро решение”, каза още санитарния инспектор.

„В медицината 2 и 2 не е 4. Има вариации на симптомите. Може да не е водеща температурата.  Масово е отпадналост, кашлица и температура, а след това риска с пневмония”, каза Кунчев.

„Непрекъснато излизат изследвания за виреенето на вируса по повърхностите. Много ясно се вижда, че заразените са или пристигнали от чужбина или контакт с такива. Има три типа маски. Да не заразим други или при контакт с болни – това са медицинските. Те предпазват 60%. 91% и 95% ефективност са маските за лекарите. Маските не пазят на 100%, особено ако са под носа”, завърши Кунчев.