Екоактивистът Васил Къдринов, който все по-често е из залите на Административния съд, за да жали редица проекти, сътвори истинска пиеса на поредното си дело днес. Екологът-социолог застана пред магистратите, за да даде доводите си срещу проекта на Община Пловдив за леспорака на 660 дка край Гребната база.

Къдринов застана лично на банката, за да мотивира жалбата си.  Според него проектът засяга защитени зони и местни видове, като изграждането на лесопарк би нарушило екологичното равновесие и застраши съществуването им.

От другата страна бяха юристът на РИОСВ Десислава Карамфилова, както и кметът на район „Западен” Димитър Колев, който е заинтересовано лице.

Къдринов поиска да се направят експертизи и да се вземат за доказателства докладите в друг проект – „За укрепване и социализация на коритото на река Марица”.  
„В доклада е записано какви защитени видове има там – птици, костенурки, еди какви си жаби и т.н.”, каза неубедително той.

От своя страна Карамфилова заяви, че искането на еколога е неоснователно, тъй като тези доклади са  за проект, който все още не е одобрен и не касае настоящото инвестиционно предложение.

Къдринов поиска да се приложат към делото като доказателство още няколко преписки, но съдията по делото ги отхвърли.

Това видимо ядоса екоактивистът, който заяви „Няма български съд, това не е съдът!”.

„Да ви разбирам, че искате отвод?”, попита съдията Любомира Несторова. След като Къдринов отговори утвърдително, съдията му отвърна, че няма никакво основание за това нещо. Още преди да закрие съдебното заседание Къдринов си взе нещата и отиде на изхода на залата.

„Искам да се отбележи, че г-н Къдринов отново показва неуважение към Съда”, каза съдия Нестерова, при което екоактивистът се усмихна и  излезе от залата.

Съдът даде едноседмичен срок на страните да предоставят писмено своите пледоарии, като след това се очаква съдът да вземе своето решение в едномесечен срок.

Васил Къдринов категорично отказа да бъде сниман в съдебната зала, както и да дава всякакви изявления пред наш репортер! 

 

Какво представлява проектът, който обжалва Васил Кадринов и кой е той, вижте в линковете отдолу:

Професионален екоактивист спря изграждането на най-големия парк в Пловдив ВИДЕОЕкологът и социолог Васил Къдринов е обжалвал решението за ОВОС за лесопарка край Гребната

Дават зелена светлина за уникалния лесопарк в Пловдив на площ от 660 декара ВИДЕОНаливат 5 млн. лева в огромната площ край Гребната база