Не можеш да вземеш някакви тестове, които някой ти е дарил, и с тях да правиш изводи, от които зависи бъдещето на страната. Просто не е правилно. Така инфекционистът доц. Атанас Мангъров коментира пред TrafficNews резултатите от проучването с бързи тестове, на което бяха подложени полицейски служители.

Припомняме, че в полицейските редици в София бяха направени общо 1016 теста, като 99%, или 1007 души, дадоха отрицателен резултат. Положителен резултата за наличие на COVID-19 дадоха двама униформени, като все още се чакат резултатите от повторните тестове. Едва седем от тях показаха наличие на антитела - 6 мъже и 1 жена. Още един полицейски служител показа симптоми на вируса, но пробата му е отрицателна. Предстои да му бъде взета нова. 

„Някой ни подари тестове, не знам какви са точно. Сигурно ги е дал, за да не ги хвърля. Но ние ще ги използваме и въз основа на тях ще правим изводи. Не е правилно. Трябва да се използват качествени тестове, за да може резултатите, които се получават от тях, да са надеждни и достоверни. Още повече, те не са толкова скъпи, ако се купят. Вярно е, че в момента ги няма, но при желание могат да се намерят”, заяви доц. Мангъров.

Той е категоричен, че трябва да се използват единствено имунологични тестове - за откриване на имуноглобулини от тип „G” и „M”. Или най-малкото при тестването на полицаите според него паралелно с вземането на материал от носоглъдката за изследване с PCR е трябвало да се вземат и 4-5 мл кръв. След това тази кръв да се изследва с различни имунологични тестове и получените резултати да се съпоставят с изследването с PCR, като по този начин се установи надеждността на тестовете.

„Все пак с всички условности на качеството на използваните тестове и начинът, по който е провеждано изследването, тези резултати показват, че хора, които са индикатор за степента на разпространение на вируса сред населението в страната, всъщност са заразени в много малък процент. Което корелира и с малкия брой новооткривани случаи и съответно – малкия брой смъртни случаи. Много сме далеч от целта 70% от населението да са преболедували COVID-19, ако искаме да излезем от това положение и да започнем да живеем нормално”, смята инфекционистът.

Според него не можем да продължим да живеем дълго по този начин, тъй като броят на безработните ежедневно расте. По тази причина постепенно системата трябва да започне да се отваря. „Тук не става дума изведнъж да бъде отворена „кошарата” и всички изведнъж да бъдат пуснати, а просто малко по малко да се отварят „шлюзовете”, за да може да се случи това, което така или иначе трябва да се случи”, поясни доц. Атанас Мангъров.

Какви мерки трябва да се предприемат, за да излезем по-бързо от кризата - очаквайте интервю с доц. Атанас Мангъров в TrafficNews

Изградихме ли масов имунитет срещу COVID-19? Ето резултатите от бързите тестовеМутафчийски изтъкна, че по-мащбано изследване ще бъде скъпо и безсмислено