Проучването с бързи тестове, на което бяха подложени над 1 000 полицейски служители, е към края си. Това съобщи проф. Кантарджиев по време на редовния сутрешен брифинг на щаба. В полицейските редици в офия са направени общо 1016 теста, като 99%, или 1007 души са дали отрицателен резултат.

Положителен резултата за наличие на КОВИД-19 са дали двама униформени, като все още се чакат резултатите от повторните тестове. Едва седем от тях са показали наличие на антитела - 6 мъже и 1 жена. Още един полицейски служител е показал симптоми на вируса, но пробата му е отрицателна. Предстои да му бъде взета нова. 

"Това е добра представителна извадка на цялото население -  средна възраст около 39 години имат и доста интензивни контакти, като се предполага, че най-често се сблъскват с вируса. Епидемията е под контрол, активна циркулация на вируса в София не е налице и не можем да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази", обобщи Кантарджиев. Той припомни, че в момента има и други вируси, които показват подобна симптоматика. 

В момента тече подобно изследване и на 1 000 военнослужещи, заминаващи или прибиращи се от мисии. Отново по-малко от 0.7 процента са показали наличие на антитела, обяви ген. Мутафчийски. 

Предстои изследване на екипажа на кораб, прибиращ се от Румъния. 147 моряка ще минат скрининг, като засега никой на борда няма симптоми на болестта. Резултатите ще бъдат приобщени към проучването. Днес ще започнат и масовите тестове в Банско. 

"Има някои изследвания, които показват повторно заразяване и то в много скорошен порядък. Затова и първоначалната стратегия бе много правилна - че подобно масово изследване ще бъде скъпо и безсмислено. След 1 месец то ще бъде повторено и в полицията, и в армейските колективи", коментира Мутафчийски. 

Генералът коментира и масовото тестване, организирано от община Дългопол. 

"Инициативата е на местната власт, откъде и как са се снабдили с тестове- не мога да отговоря. Финансирането е от общината. Това, което ние ще направим, е с доставчиците, които ги има на пазара. Те са 4-5 са и са доставили всички други тестове. Напоследък какви ли ни фирми ги предлагат", обясни той.