Две глоби наложи на БНР Съвета за електронни медии /СЕМ/. Решението е взето единодушно с 4 гласа "за". 

Едната санкция е в размер на 7 000 лева за нарушаване на индивидуалната лицензия. Втората - за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация, като глобата е в максимален размер - 20 000 лева. 

И тъй като Българското национално радио е обществена медия и се издържа от парите на данъкоплатците, то ние ще трябва да платим за глобата общо 27 000 лв. 

Причина за наложените санкции е безпрецедентното спиране на излъчването на програма "Хоризонт"  на 13 септември. 

Между 10 000 и 100 000 лв. глоба за БНР заради "замлъкването"Актът е връчен на 17 септември, изтече тридневният срок за обжалване

На 28 септември медийният регулатор даде седмица на генералния директор Светослав Костов да сдаде поста си в държавното радио. "Няма да я дам", отвърна той.

Срокът изтича, и ако все пак Костов не размисли, съветът ще започне процедура по предсрочното му отстраняване, само три месеца след избора и назначаването му. Така на 11 януари 2020 г. БНР може би ще има нов генерален директор.

Според СЕМ Костов е нарушил правото всяко мнение да бъде изразявано свободно в медийните услуги - това е чл. 11, ал. 1 от медийния закон.

И още - "става въпрос за груби нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) - безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" без каквато и да е техническа причина, и то в цялата страна", каза Ивелина Димитрова от СЕМ.

При груби или системни нарушения медийният закон предвижда прекратяване на мандата на генералния директор на БНР.

Макар и на прага на предизборна кампания, и четиримата членове на СЕМ бяха единодушни, че Костов трябва да поеме отговорност за кризата, в която се намира БНР, и да подаде оставка.

До апела за оставка се стигна, след като на 13 септември излъчването на програма "Хоризонт" спря за 5 часа. Ден по-рано от ефир бе свалена журналистката Силвия Великова, като ѝ бе отнет и ресорът. Тя отразява съдебната система у нас.

Часове след спирането на "Хоризонт" главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в радиото на ДАНС, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ. Тя беше извършена под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до спирането на "Хоризонт", но не успя да посочи кой е виновен за това.

Два дни по-късно прокуратурата обяви, че техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването.

На 19 септември редколегията на БНР съобщи пред СЕМ за оказван натиск върху тях, както и за нарушената им редакционна независимост. Тогава съветът определи спирането на "Хоризонт" като безпрецедентен акт, с който се нарушава както основният принцип за гарантиране правото на информация, така и лицензът за радиодейност. Затова СЕМ сезира прокуратурата за заплахите и упражнената цензура върху служители на БНР.

Днес членовете на медийния регулатор обсъдиха и проектобюджетите на БНР и БНТ за следващата година, но не излязоха със становище, тъй като им е необходима допълнителна информация. 

„Да бъдат изпратени две писма до двете обществени медии с искане за повече информация, след като бъдат получени от членовете на съвета, ако има такова желание, да бъдат поканени генералните директори да отговорят на въпроси на съветниците, преди да бъде изготвено окончателното становище на СЕМ по отношение на двата бюджета“, каза шефът на СЕМ София Владимирова. 

СЕМ иска оставката на шефа на БНР до седмица, той не я дава!От медийния регулатор готови да пристъпят към уволнението на Светослав Костов

Жива верига пренесе "изчезналия" сигнал на БНРСтотици журналисти и граждани в протест в защита на свободата на словото.