Разкрити са извършителите на няколко поръчкови убийства в Пловдив и региона, научи TrafficNews.bg. Свидетелски показания са отвели криминалистите поне до 5 стари престъпления с фатален край. Макар и отдавна изстинали, следите са отвели полицията до Божидар Атанасов и Иван Шиеков. Двамата бяха арестувани на 15 май при зрелищни операции на “Пещерско шосе” и на изхода на Пловдив към магистралата, пред базата на “Балканстар”. Според първоначалната информация на полицията акцията е по сигнал за трафик на дрога. В буса, с който се движи Атанасов, е открита една глава марихуана. Това обаче е само повод за да им щракнат белезниците. Ден по-късно е арестуван и бизнесменът Иван Карабелов от Съединение. Оказа се, че тримата стоят зад убийството на митничаря Георги Дребчев. На тримата са повдигнати различни обвинения, само две седмици преди да изтече абсолютният давностен срок за престъплението. Докато са зад решетките обаче  тайни, пазени с години започват да излизат наяве. Очевидно някой от свидетелите „пропява” и криминалистите получават доказателства за това, което неофициално се знае от години. А то е, че по ръцете на Божидар Атанасов има доста кръв.

Куршум за митничаря Дребчев

Във фаталната вечер на 13 юни Георги Дребчев е вечеря в  ресторант “Фрапе” в ЖР “Тракия”. Бил там с любовницата си. Убийците му явно са наясно с програмата му и го чакат във входа на блока, в който живее със семейството си срещу поликлиниката в квартала. След смъртта му става ясно, че митничарят има супер луксозен апартамент в пресечка на “Иван Вазов”. Той остава собственост на семейството му, а в къщата му в Съединение, която прилича на крепост, и до днес продължават да живеят родителите му. Дребчев е погребан с „кралски” почести в истинска гробница. Тя е изградена от скъп кафяв мрамор и гранит. Отгоре е издигнат паметник в цял ръст на митичния митничар. В ръката си държи мобифон /Нокия/, тъй като  той никога не се разделял с телефона си.

Полицията смята, че пистолетът е бил в ръката на Божидар Атанасов. Сочат Шиеков като негов съучастник. Според запознати Карабелов е  бил посредникът в поръчката. Не е ясно обаче дали разследването ще събере достатъчно годни доказателства, за да стигне до поръчителя. За полицията обаче той вече е ясен. 

На лов за Оги Лудия

На 17 август 2007 година Огнян Харизанов е разстрелян пред очите на семейството си. 37-годишният мъж се забавлява в компанията на жена си Юлия и още двама приятели във вилата си на Студенец. Той пуши, надига чаша с уиски, говори с гостите. Думите му не се чуват, вместо тях върви песента “Високо, високо” на ФСБ. Минути преди полунощ Харизанов е застрелян в задния двор на вилата, близо до барбекюто. Оги Лудия, както е известен сред познатите си, се свлича целият в кръв пред очите на Юлия и на 10-годишния си син. “Задушавам се”, били единствените думи, които успял да каже. Юлия и мъжете успели да го натоварят в един от джиповете, но по пътя той издъхнал. “Животът му бе безкраен празник. Той умря точно както живя - на празник”. Тези думи, изречени от бащата на Огнян часове след смъртта му, са може би най-добрата епитафия. Снайперистът е бил скрит зад един бор, на 23 метра от вилата. Стрелял е с ловна пушка и сачми “13 нули”. 8 от тях са попаднали в гърдите на Харизанов. Мястото около бора е наръсено с лют червен пипер, който да неутрализира обонянието на полицейските кучета. Случайно или не, Оги Лудия е убит в първия ден от ловния сезон. Една от основните версии, по които полицията работи, е, че Огнян е “поръчан” заради пратка кокаин от Пуерто Рико за Западна Европа, която не е пристигнала по предназначение. Източници твърдят, че Харизанов е бил гарант по нея. След убийството  алибито на Божидар Атанасов е детайлно проверявано. Въпреки че по време на разстрела той излежава присъда в пловдивския затвор, върху него падат сериозни съмнения. За него вече се знае, че е изпълнил една “мокра поръчка” и е ликвидирал известен митничар. (Дребчев).

По време на разследването е открита ловна пушка, която е същият калибър като оръжието на престъплението. Доказването, че точно с нея е извършен разстрелът, обаче е напълно невъзможно, защото тя стреля с патрони, пълни със сачми, и няма проектили. Режимът в ТПО-то, където дилърът излежава присъдата си, също не е толкова строг, че да му осигурява 100-процентово алиби. Не дава ефект и опитът да бъде измъкната информация с помощта на затворник, който е “ухо” на полицаите. Наемникът е от “стара коза яре” и не се лъже лесно. Така или иначе доказателства срещу него не са събрани.

Въпреки легендите за богатството на Огнян Харизанов, родителите му живеят на ръба на мизерията. След погребението  бащата на Харизанов е подложен на системен тормоз. Всички търсят митичните авоари на Харизанов. Така и не ги намират. 

Кои са останалите жертви на поръчковите убийства ще научите по-късно в TrafficNews. bg. Днес в Пловдив пристига  министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той, директорът на Областната дирекция Пламен Узунов и Окръжният прокурор Румен Попов ще дадат брифинг по „проведени съвместни действия в борбата срещу престъпността”. Според информация на TrafficNews. bg  една от основните теми ще бъде отварянето на „студените досиета”.

Парашкева Иванова