8 служители на Института по криминалистика към Федералната служба за сигурност са свързани с отравянето с вещество от групата "Новичок" на руския опозиционер Алексей Навални. Това се казва в съвместно разследване на американската телевизия Си Ен Ен, германското сп. "Шпигел", испанския в. "Ел паис" и разследващите издания от Русия и Великобритания, The Insider и Bellingcat, цитирано от theins.ru.

Предполагаемите участници в покушението са установени посредством анализ на данни от обаждания, онлайн бази данни и информация от източници с публичен достъп. Според медиите в заговора са замесени ръководителят на института Станислав Макшаков и служителите му Олег Таякин, Алексей Александров, Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривощеков, Михаил Швец и Владимир Паняев.

В разследването се съобщава, че Навални е бил следен от 2017 година, когато съобщил, че ще участва в изборите за президент. До тази година по двама-трима от предполагаемите му отровители се озовавали на места и в градове, до които пътувал и Навални. По време на пътуванията използвали различни телефони, за да не бъдат засечени. В град Томск, който посетил за последно, преди да бъде отровен, с него са пътували Александров, Осипов и Паняев. Телефонът на Александров бил включен два пъти по време на пътуването.

След новината, че Навални е останал жив, двама от тях се отказали да летят до Москва, закъдето имали и билети, и вместо това отишли в Горно-Алтайск. Там според The Insider те вероятно се отправили към Института за въпроси на химическо-енергийните технологии в близост до града - това учреждение има работни отношения с Института по криминалистика към ФСБ.

Според разследването това е второ покушение срещу Навални; при първото, в Калининград, през юни е пострадала съпругата му Юлия Навална.