
На пазара може да открием толкова различни видове маслини, всеки сорт със своите си качества, че едва ли има лятно ястие, с което не бихме ги комбинирали. В салати, като гарнитура към разядки или деликатеси, дори и към коктейли, маслините са вкусни целогодишно, но някак точно в най-горещите месеци ни се услаждат най-много.
В повечето случаи ги купуваме в магазина, където са вече обработени и директни за консумация. Едва ли обаче сме се замисляли с какво са били обработени и дали не са използвани вещества, които могат да навредят на вкуса на самите маслини, а и на нас, пише Lifestyle.bg.
Най-напред е добре да уточним, че маслините винаги изискват някакъв вид обработка, за да се премахне горчивината. Е, в известна степен тя остава, а и това е част от вкуса на маслините, но когато се берат, те съдържат фенолно съединение, наречено олеуропеин, което е силно горчиво по неприятен начин. Затова и е нужна обработка - чрез нея се премахват олеуропеина и всякакви други нежелани съединения, за да остане само желаната горчивина.
Няколко са основните начина за обработка на маслините, като най-популярният и често прилаган и в домашни условия, е саламурата. Освен поставянето им в солена вода, съществува и "сухият" метод, при който се слагат само в сол.
Най-бавният начин пък е съхранението им в обикновена вода, който изисква и изплакването им от време на време. А още по-рядко маслините просто се оставят да узреят и изсъхнат на слънце, независимо дали след като са били набрани, или са още на дървото.
Оказва се обаче, че най-често производителите обработват маслините с луга, или натриев хидроксид, тъй като е евтин метод и е най-бърз. Чрез него само за дни силната горчивина на маслините изчезва и по този начин не се чакат седмиците или месеците, необходими при другите техники, за да можем да ги консумираме наистина вкусни.
Масовият търговски начин на обработване на маслините обаче има и един основен недостатък. Натриевият хидроксид все пак е химично съединение и е добре да го избягваме както заради здравето си, така и заради неприятния остатъчен изкуствен вкус, с който допринася. Освен това докато цели да премахне силната горчивина на маслините, в крайна сметка до голяма степен отнема и от добрите им вкусови качества, пише Tasting Table.
Още от категорията

Наблюдаваме интензивен метеорен поток днес


Учени предложиха ефективен начин за събуждане сутрин
Акценти

Ватиканът обяви кога ще бъде погребан папа Франциск







Почина телевизионната водеща Диляна Грозданова
