Летните жеги се превърнаха в кошмар за столичани. Заради тях напливът към басейните е огромен, особено през уикендите. Те не остават празни и през седмицата, когато и цените са по-евтини.

Eкипът на TrafficNews се разходи по някои от столичните басейни, за да сравни условията. Входът за тях варира от 7 до 25 лева, но най-често е 10 лева, а допълнително се заплащат шезлонги и чадъри. Те обаче се мерят по цени с морето.  

Повечето комплекси предлагат освен възможност за плуване, също и ресторанти с богато меню и атракциони за деца. 

Сред тях е и Raffy Bar&Gelato Pool, където входът всеки ден през летния сезон e 10 лв. В цената се включват шезлонг, чадър и масичка. Басейните там са два и един детски.  

Хидропарк „Вятърните Мелници” пък предлага различни цени за уикенда и през седмицата. В делничните дни цената е 16.99лв, а в събота и неделя е 19.99лв. 

Във цената е включено използването на енергийната пирамида на "Вятърните мелници", както и сауната, зоокътът и езерото за риболов. Комплексът се намира близо до София, в началото на село Горна Малина.

Комплекс "Диана" в столичния квартал Дианабад е сред най-големите и стари къпални, разполага с два големи и един детски басейн. Входът е 10 лв, а за деца до 14 г.  -само 6 лв.

Всеки делничен ден там се предлагат безплатни уроци по плуване от 17 часа за деца до 14 години с инструктори. 

Шезлонг и чадър струват 8 лева през седмицата и 10 лв. през уикендите. Работното време на басейна е всеки ден от 08 до 18 часа. 

Спортно-развлекателен център restART пък предлага цени от 10 лв. всеки ден, като след 15 часа има 50% отстъпка за децата. Център restART работи от 08 до 22часа, като работата на басейна приключва в 20часа. 

Освен няколкото на брой басейни, комплексът разполага с атракциони за деца, както и ресторант. 

Друг голям открит басейн предлага веригата "Happy", наречен "Happy Виктория". Той също може да се похвали с обособена детска част, както и ресторант.

Цената му е 10 лв, като през уикенда е малко по-висока - 15 лв. За по-малките деца има 50 % намаление на цените за вход. Работното му време е от 08 до 18 часа, всеки летен ден.

Столичният комплекс "Спартак" има външен басейн. Разположен в централната част на града, цените му са 7 лв през седмицата, а през уикенда 8 лв.

За учениците има намаления, съответно 5 лв. през седмицата и 6 лв. през съботно-неделните дни. Посетителите доплащат и за шезлонг - 3 лв. през седмицата и 5 лв. през уикенда. Всеки летен ден външният басейн работи от 9 до 19 часа. 

Комплекс "Царско село" също е с вътрешни и външни басейни. Децата под 14 години могат да използват само външния басейн, макар в него да няма обособена детска зона.

Цената за външния басейн е 25 лв. през седмицата и 30 лв. през уикенда. За децата ценовата разписка е различна - 15 лв. през седмицата и 25 лв. през уикенда. Работното време е всеки ден от 10 до 19 часа.

Басейн "Montecito" e открит с отделен от него и детски такъв. Входът през седмицата е 10 лв, а през уикендите 15. За деца има намаления от посочената цена според възрастта на посетителя.

Работното време на басейна е от 9 до 19 часа. Чадърите, шезлонгите и шалтета се предоставят безплатно на посетителите. 

Комплекс "Черната котка" освен с басейни разполага и с джакузи, както и детски кът с люлки и парзалки. Другото интересно на "Черната котка" са кътовете с животни - зайци, гълъби, фазани, костенурки. 

Входът му е 20 лв. с чадър, а със специалните шатри на комплекса - 30 лв. Работното време е всеки летен ден от 9 до 21 часа. 

Колко струва един ден прохлада в басейните в Пловдив?Вече всеки от нас мечтае да избяга от жегата и да се гмурне във водни приключения

Водата във всички басейни трябва да отговаря на санитарните норми. Тя трябва да бъде чиста, прозрачна, да има светлосин оттенък до самото дъно. Миризмата на хлор трябва да бъде слаба, защото по-голямата му концентрация дразни кожата и особено очите.

Междувременно стана ясно, и при направените инспекции са открити нередности само в три от всички столични басейни.