Скритите послания с  Красимир Куртев - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание - Ефектите от цветотерапията.

 

„Ней Дзин“, известна китайска книга по медицина е на повече от 2000 години, в която се споменава за лечебния ефект на цветовете. Историята на цветотерапията е много стара. Датира от хиляди години в миналото. Египтяните са били особено напреднали в тази система на лечение. Авицена, в периода 980-1037 г., обсъжда цветната терапия и предполага, че симптомите могат да бъдат свързани с различни цветове.

Йохан Волфганг Гьоте в смята, че преоткрива тази цветно-лечебна система, тъй като систематично изучава физиологичните ефекти на цвета. Той публикува "Теорията на цветовете", която се занимава подробно и задълбочено. Нилс Финсен установи, че слънчевата ултравиолетова светлина потиска растежа на бактериите.

Цветотерапията е вид лечение, което използва видимия спектър от светлина и цвят, за да повлияе на настроението и физическото или психическо здраве на човека. Всеки цвят попада в определена честота и вибрация, които могат да се използват за въздействие върху енергията и честотите в нашите тела. Някои цветове, влизащи в тялото, могат да подмладят хормоните и да започнат биохимични реакции в тялото.

Цветът, който влиза в тялото ни през очите, преминава през хипоталамусната жлеза и оттам до епифизната жлеза и след това до хипофизната жлеза, която регулира хормоните в тялото. Когато мозъкът започна да обработва тази информация, това доведе до хормонални промени в тялото. Ето два примера, когато цветотерапията може да бъде полезна.

1.Аутизъм при деца: Невролозите са забелязали, че децата с аутизъм могат да бъдат подпомогнати от използването на определен цвят. Поставянето на чифт червени очила, оранжеви или жълти има положителен ефект върху такова дете.

2.Дислексия: Честото гледане през синия или тюркоазения цвят (аква) ще направи четенето значително по-лесно. Различните цветове работят по-добре за някои хора. Терапията е полезна и при всякакви други често срещани проблеми.

Стресът се е превърнал в опасност и много хора се прибират у дома в лошо настроение. Проучванията също така установиха, че водещата причина за безплодие в съвременните времена е стресът на работното място.

Цветотерапията работи чудесно в борбата със стреса. Установено е, че е изключително ефективен при психични проблеми. Всеки цвят има своя индивидуална вибрация и има уникален ефект върху тялото. Опитните хромотерапевти използват цветове, за да предизвикат ефект на обръщане на негативните реакции. Но съвременните научни методи все още не са доказали ефекта на цветовете в лечението. Хромотерапевтите вярват, че цветовете имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху енергийните полета на тялото, с някои специфични цветове в определени дози може да повлияе на действителното изцеление. Като например:

Синият цвят може да успокои хората, а червеният има обратен ефект. Зеленото може да се използва за отпускане на емоционално неуравновесени хора. Жълтото може да ви извади от депресията. Цветовете на вашата аура могат да ви помогнат да разберете по-добре своя дух.

Жълто: Жълтото отменя чувството на потиснатост. Използва се за лечение на заболявания на жлезите или лимфната система. Освен това има положителен ефект върху нервната система.

Зелено: Това е цветът, който се свързва със спокойни и умиротворени чувства и концентрация.

Синьо: Това е универсален цвят на мира. Има силата да осигурява състояние на мир и почивка.

 

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор и Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.