"Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание – Девет успокояващи нервната система, храни.

 

Някои храни съдържат хранителни вещества, които помагат за подобряване на настроението, включително омега-3 мастни киселини, пробиотици, витамин С и витамин В12. В тази публикация ще ви представя едни от най-добрите успокояващи храни, които да ядете, за да облекчите безпокойството и стреса. За щастие има много успокояващи храни за облекчаване на тревожността.

Нека да разгледаме какви изследвания сочат храни, богати на витамини и минерали и защо те са ефективни при облекчаване на различните тревожни разстройства:

 

Кисело мляко

Пробиотиците в киселото мляко помагат за модулирането на чревната микробиота , като по-специално допринасят за увеличаването на полезните чревни бактерии. Чревната микробиота влияе върху невронните, имунните и ендокринните пътища, които могат да повлияят на психичното здраве.

В допълнение, чревните бактерии произвеждат невротрансмитери като серотонин и допамин, за които е известно, че влияят на настроението. Чревните бактерии също помагат за модулирането на имунната система и възпалението, което може да играе роля при психични състояния.

 

Пуешко месо

Пуешкото месо съдържа аминокиселина, наречена триптофан, за която е известно, че има успокояващ ефект върху тялото. Триптофанът произвежда серотонин, невротрансмитер, който помага за регулиране на съня и настроението.

В пуешко месо се съдържа голямо разнообразие от витамини и минерали, които подпомагат доброто здраве на организма – витамин B6, ниацин и селен.

Витамин B6 помага за мозъчната функция, здравето на имунната система и производството на червени кръвни клетки. Ниацинът, известен също като витамин B3, е важен за поддържане на здрава кожа, нерви и храносмилане. Пуешкото е добър източник и на селен – минерал, който е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза, здравето на имунната система и антиоксидантната защита.

Боровинки

Боровинките съдържат хранителни вещества, които могат да имат положителен ефект върху вашето здраве. По-специално, боровинките са богати на антиоксиданти и витамини, които могат да помогнат за намаляване на тревожността и подобряване на настроението.

Проучванията показват, че хората, които консумират редовно боровинки, са по-малко склонни да изпитват симптоми на тревожност и депресия. Освен това, антиоксидантите в боровинките могат да помогнат за защита на мозъка от увреждане, причинено от стрес.

Аспержи

Не търсете повече от аспержите, ако искате вашата диета да е богата на калий, фибри и витамини. Аспержите са вкусен зеленчук, богат на хранителни вещества, необходими за доброто здраве.

Освен това аспержите съдържат значителни количества хром. Хромът е микроелемент, който играе роля в метаболизма и регулирането на кръвната захар. Той също така подобрява освобождаването на норепинефрин, друг невротрансмитер, регулиращ настроението.

Авокадо

Ако търсите естествен начин за облекчаване на безпокойството, помислете дали да не добавите авокадо към вашата диета. Авокадото е богато на облекчаващи стреса витамини от група В и полезни за сърцето мазнини. Освен това авокадото е добър източник на магнезий, който е известен с успокояващия си ефект върху нервната система. Включването на авокадо във вашата диета може да помогне за намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията.

Бадеми

Докато повечето хора знаят, че бадемите са здравословна закуска, мнозина не осъзнават колко богати на хранителни вещества са тези малки ядки. Освен че са добър източник на протеини и фибри, бадемите са и един от най-добрите хранителни източници на магнезий.

Приемът на 30 грама  бадеми съдържат 75 mg магнезий, около 19% от дневната препоръчителна стойност на тялото. Магнезият помага за мозъчните функции, които намаляват тревожността.

Черен шоколад

Яденето на черен шоколад може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството чрез повишаване на нивата на ендорфин. Ендорфините са невротрансмитери, които действат като естествени болкоуспокояващи и повишаващи настроението.

 

Яйца

Яденето на яйца може да помогне за облекчаване на тревожността, тъй като те съдържат холин, който е необходим за производството на ацетилхолин. Ацетилхолинът влияе на частите от мозъка, отговорни за регулирането на настроението и намаляването на стреса, така че яденето на яйца може да ви помогне да поддържате нивата на тревожност под контрол.

Чай от лайка

Един от начините да се справите с безпокойството е да пиете чай от лайка. Този чай помага за намаляване на стреса чрез естествено повишаване на нивата на серотонин и мелатонин. Тези два хормона играят роля в регулирането на настроението и могат да помогнат за поддържане на нивата на стрес под контрол.

В допълнение, чаят от лайка е релаксант, който може да помогне за насърчаване на спокойствие и релаксация. Отпиването на чаша чай от лайка е полезно, когато се опитвате да се отпуснете след дълъг ден или когато се справяте със стресови ситуации.

 

Бъдете здрави!

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.