Домът е уютно място, което трябва да излъчва спокойствие и позитивна енергия. Но понякога, дори без да се усетим, се затрупваме с безполезни и дори опасни предмети, които заемат твърде много място и влияят негативно на здравето ни.

Ето кои са нещата, от които е по-добре да се отървете веднага:

1. Пластмасови съдове

Да, приборите за еднократна употреба са леки и не е нужно да ги миете, но все пак е по-добре да използвате обикновени съдове. Ако все пак често имате гости и не ви си мият толкова много чаши, заложете на дълги макарони вместо сламки, картонени чаши вместо пластмасови и т.н.

2. Твърде много кабели

Претрупаните разклонители правят изключително лошо впечатление, независимо колко чист и подреден е апартаментът ви. Освен това, крият и потенциални опасности като късо съединение, ако не са особено качествени, пише Iwoman.bg.

3. Винилови тапети

Основната „съставка“ на виниловите тапети е PVC. Дългосрочното излагане на изпаренията от поливинилхлорид е опасно, незаивисимо колко ниски са нивата. Опитайте да експериментирате с латекс вместо с тапети.

4. “Временни“ мебели

Винаги се опитваме да направим дома си да изглежда колкото се може по-уютно, но нищо не може да съсипе хубавия декор, колкото временните мебели, които обикновено се купуват, за да запълнят място. Не купувайте пластмасови или сгъваеми столове, помощни масички и т.н. с идеята да ги замените по-късно.

5. Освежители за въздух

Много аерозолни ароматизатори съдържат токсични химикали, които не са посочени на етикетите. Можете да замените този остарял вариант с естествени етерични масла, ароматни камъни или пръчици.

6. Стари визитки и списания

Ако имате стари визитни картички, купчини със списания и вестници, време е да ги изхвърлите. Честно казано, надали имате нужда от 5-годишна визитка, при положение че не знаете дали този човек работи там и дали телефонът му е същият. Сбогувайте се с всички стари издания, които само хващат прах.