Нека да бъдем честни, всяка жена иска да яде любимите си храни без ограничения и в същото време да бъде слаба и грациозна. Уви, това е невъзможно. Ако желаете обаче да отслабнете няколко килограма или просто да се справите с атаките на глад, има много вкусни храни, които потискат апетита.

Ето и някои от тях:

Листни зеленчуци

Вместо традиционната закуска с бял хляб или кафе със сладки, заложете на салати. Използвайте рукола, маруля и други видове листни зеленчуци. Консумирането на достатъчно количество нискокалорични зеленчуци ще помогне да се намали производството на хормона на глада грелин, който се секретира в стомаха и е чувствителен към разтягане на стените му. По този начин потискането на апетита става в резултат на разтягане на стените и най-важното - без приемането на много калории, пише Iwoman.bg.

Пълнозърнеста паста

Продуктите от пълнозърнесто брашно се разграждат бавно в червата, като постепенно повишават нивата на кръвната захар. За разлика от тестените изделия от бяло пшенично брашно, тези от пълнозърнесто ще ви осигурят ситост за 4-5 часа със същото или дори по-малко количество изядена храна.

Леща

С леща можете да направите супа, да я използвате за приготвяне на гарнитура или дори да я сложите в салата. Лещата съдържа сложни бавно усвоими въглехидрати и има отличен аминокиселинен състав, който е идеален за вегетарианците. Рецепторите в центъра на глада възприемат информация за количеството хранителни вещества в кръвта, като аминокиселини, мастни киселини, глюкоза. При липса на който и да е компонент в диетата, тялото изпитва глад.

Авокадо

Съдържа 9 г въглехидрати, със 7 г въглехидрати на фибри. И по-голяма част от мазнините са моно- и полиненаситени мастни киселини. Както фибрите, така и мастните киселини в авокадото забавят усвояването на храната от червата, което гарантира ситост за следващите няколко часа. Разбира се, други мазнини също забавят усвояването на храна, но за разлика от сиренето или месото, мазнините в авокадото са ненаситени, което също помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Яйца

Имат идеален протеинов състав. Поради наличието на всички основни аминокиселини един омлет от 2 яйца сутрин ще ви осигури ситост за следващите 4 часа. Освен това яйцата могат да се добавят към салатата. Няколко пъдпъдъчи яйца, рукола и авокадо - и имате доста лека вечеря, която помага за намаляване на апетита и е богата на основни хранителни вещества.

Грейпфрут

Незаменим източник на пектин, който е известен с това, че блокира усвояването на мазнините от организма, а също така е богат на фибри, което инхибира процеса на храносмилане. Така грейпфрутът, макар и с ниско съдържание на калории, бавно се усвоява и следователно дълго време оставя усещане за ситост. Зелен чай В тази напитка, наред с други неща, се съдържат веществата кофеин и катехин. Първият спомага за потискане на апетита и изгарянето на мазнините, а вторият ускорява метаболизма и също така ускорява разграждането на мазнините. В резултат на това следва неизбежна загуба на тегло.