Загубихме доц. Дечко Дечев, уважаван и обичан творец, преподавател и общественик. Ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив в периода 10 април-30 юни 2008 г. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра "Изобразителни изкуства", създател и водещ преподавател в специалност "Църковна живопис". Завършил НХА-София, специалност "Стенопис" при проф. Георги Богданов (1974), съобщиха от АМТИИ.

Специализира в Творчески фонд на Съюза на съветските художници в Москва и Санкт Петербург. От 1980 до 1989 г. е Главен художник и Председател на художествения съвет в Комбинат за декоративно-монументални изкуства към Съюза на българските художници. 1990 – 1999 е Директор и Управител на Арт-център ЕООД към СБХ.

Като творец се изявява в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина.

От 1998 г. работи в областта на църковната живопис в колектив с доц. Елена Кантарева-Дечева. Най-значимите им постижения са в храм Успение на пресвета Богородица в Пампорово и катедрален храм Свети Висарион Смоленски - Смолян. Доц. Дечев беше част от екипа, който възстанови великолепните мозайки в Епископската базилика. Член е на Съюза на българските художници, секция Стенни и монументални изкуства, от 1979 г.

PlovdivTime и TrafficNews поднасят съболезнования към семейството и близките!

Поклон!