БЧК връчи медали на заслужли доброволци и общественици за цялостен принос към дейността на ораганизацията под тепетата. Сред отличените бяха oбластният управител Здравко Димитров, директорът на ОД на МВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков  и кметът на Първомай Ангел Папазов. Наградите бяха връчени от председателя неправителствената организация под тепетата Петрония Карамитрева по време на честването на  Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

За първи път 8 май той е през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан - идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.  Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици.

Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни профсии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност.

През 2019 година се навършват 100 години от основаването на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. 100 години хуманитарни дейности – 100 години надежда. Това е история за дейността на 13.7 милиона отдадени доброволци по целия свят, които спасяват човешки живот и за всекидневната им подкрепа към обществото.

“Няма значение на каква възраст сме, нито на какво ниво в обществото сме, ако имаме добро сърце означава, че правим добро за хората. Нашите доброволци са навсякъде, където има нужда от нас. Да помагам в спасението на човешкия живот”, заяви д-р Петрония Карамитрева – председател на БЧК-Пловдив, по време на тържествената церемония по отбелязването на празника.

В сградата на Областен съвет на БЧК бяха наградени редица доброволци и общественици, дали своя принос в каузата на неправителствената организация.

За изключителния си принос и подкрепа на хуманитарните дейности на организацията със званието Медал за заслуги „Български Червен кръст“ – сребърен бе отличен областният управител на Пловдив - Здравко Димитров.

„Няма да спра до тук. Да си в Червения кръст не е призвание, това трябва да е в сърцето. Винаги съм се възхищавал на това което вършите, вие сте навсякъде, където има нужда”, заяви Димитров, получавайки почетният медал. Той е придружен и с финансова награда, която обаче бе дарена в подкрепа на организацията.

За дългогодишната подкрепа на социалните дейности на организацията бе отличен   Ангел Папазов – кмет на Община Първомай.

Със званието „Отличник на БЧК“ бе отличен старши комисар Атанас Илков – директор на Областна дирекция на МВР.

„Тази награда не е само за мен, но и за моите колеги . Тази дейност се осъществява с едно голямо сърце, а вие сте го доказали с годините, че го имате”, заяви комисар Илков. 

 

Един от най-любимите български актьори – Димитър Рачков, журналистът Илиян Велков и екип на Български червен кръст отделиха от времето си, за да зарадват 87-годишната Недка Донева от Пловдив. Посещението им бе част от програмата „SOS! Час внимание“.

Самотните пенсионери, сред които е и Недка Донева, получават подкрепа благодарение на програмата „Мобилни социални екипи”, зад която са застанали Българския червен кръст, Община Пловдив, компанията Трафик и Университетската болница „Свети Георги”. 

Тя е сама и от 7 години не е излизала от дома. Две лица от екрана на гости при баба НедкаТе подкрепиха инициативата „SOS! Час внимание"