Истинско пиршество на музиката – такъв ще бъде концертът на легендаарния саксофонист Ян Гарбарек тази вечер от 20 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Забележителният музикант, белязал с изпълненията си цели поколения, пристига под тепетата, за да закрие Пловдив Джаз Фест, пише PlovdivTime.bg.

От три години по един фин и елегантен начин преследваме Гарбарек, за да свири тук, и тази година мечтата ни се сбъдва. Аз лично, а и няколко поколения, сме слушали с притаен дъх неговите изпълнения. Когато търсехме музика в края на комунистическите години и в началото на прехода, защото не беше лесно да се намира хубав джаз, се оказа, че много сме слушали Гарбарек, били сме пристрастени към различните му колаборации. Ценителите знаят, че става дума за съвместни изпълнения с големите Кийт Джарет, Еберхард Вебер, Трилок Гурту, който също ще бъде на концерта в Пловдив. Гарбарек е един огромен символ на свобода, на нашата вътрешна потребност за духовност и за пориви през онези години, разказва организаторът на Джаз феста Мирослава Кацарова. Тя допълва, че вярва, че с този концерт ще бъде порив към идеята за свобода във всичките й проявления.

Гарбарек ще свири в Пловдив със своята група, музиканти, с които работи от години. Перкусионист ще бъде индиецът Трилок Гурту.

Когато за първи път чух Гарбарек, беше с албума „Макing Music” от края на 80—те години. Заедно с него свиреха един много проучут индиец - Закир Хюсеин, и Джон Маклафлин. Тогава открих как изтокът и северът по един особен начин си комуникират и открих също така колко хлад се съдържа в този норвежки саксофон на Гарбарек, а в същото време и топлина.  Това е музика на контрастите за мен, разказва Мирослава Кацарова. Тя допълва, че е слушала Гарбарек и Гурту наживо и е била силно впечатлена от индийския перкусионист: „ Гурту подхожда към свиренето като свещенодействие. Той си издига един подиум на сцената, в който си нарежда перкусиите и подхожда към свиренето с религиозно чувство. Очаква ни едно хем музикално, хем духовно преживяване по време н атози концерт, убедена съм“.

Преди големия концерт на Гарбарек тази вечер Пловдив Джаз Фест ще предложи още едно събитие от съпътстващата си програма – прожекция на „Орландо“ – Сали Потър в градината на минимализма“ и лекция за филма от 14 часа в клуб „Фарго“.

Фестивалът Пловдив Джаз Фест е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.