Трупите на Пловдивския театър и Младежкия театър ще представят за първи път пред публика тази вечер съвместния си спектакъл „По-полека” по песните на Стефан Вълдобрев на Голяма сцена в Драмата от 19 часа. Премиерното представление ще даде старт на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”.

Спектакълът обединява усилията на два от най-големите театри в България и ще предложи едно вълнуващо пътуване в света на красивото и музиката на всички театрални фенове, които са имали късмета да се сдобият с билети, предаде PlovdivTime.

„ Водехме пунически войни, докато успеем да стиковаме програмите на двата театъра, а в началото започнахме мило и наивно. После от 26 юли започнахме репетиции”, шеговито разказа за първите стъпки към сценичната реализация на спектакъла режисьорът Владимир Люцканов.

Той обясни, че личната му провокация е била екипът да създаде спектакъл, който носи доброто настроение и посланията от песните на Вълдобрев, а жанрът изисква това да се случи в съучестието на весели и усмихнати хора.

„Беше ми любопитно да видя как тези песни, познати от живите изпълнения на Стефан ще влязат в една драматургична тъкан. Как могат да станат диалози. Либретото написаха Ваня Щерева и Стайко Мурджев, а с музикалния продуцент Веселин Веселинов-Еко започнахме да режем и скъсяваме куплети зад гърба на Стефан, за да се получи ритъмът на спектакъла”, разсмя журналистите по време на пресконференцията Владимир Люцканов.

Той се върна години назад, когато с Вълдобрев водели разговори актьорът да напише авторски мюзикъл за Младежкия театър. „Не, твърде мегаломанско е”, отсякъл Стефан. След известно време обаче, след разговор и с драматурга на Пловдивския театър Александър Секулов,  все пак узрял до идеята да се впусне в приключението по негови песни да бъде създаден спектакъл.

„Станах мегаломан”, включи се със закачка Стефан Вълдобрев. Той допълни, че се връща в Пловдив с особено чувство на любов: „Преди 3-4 години, идвайки под тепетата, с кожата си усещах, че ще се случват хубави неща. Исках да съм част от този подем и така първо дойде „Момчето от последния чин” в Пловдивския театър, после написах музиката за спектакъла „Великденско вино”, след това – „Евита” в Пловдивската опера, както и вдъхновяващите за нас концерти на Античния театър. „По-полека” е обяснение в любов към града, в който – оказва се, имам най-много приятели. Ще видите едно на пръв поглед леко представление, в което обаче е вложен дългогодишен труд.  Цялото това нещо е все едно сме се събрали на пясъка и разказваме с китара една история на децата около нас. Гледах репетицията и  бях силно впечатлен,  защото усещането е, че все едно първо е писана драматургията, а после песните”.

След комплимента за добре написаното либрето авторът Стайко Мурджев призна, че да участва в такъв проект е било предизвикателство.

„Беше интересно.  Досега не съм правил нещо подобно.  С Ваня Щерева работихме много ползотворно – аз привнесох своя опит в театъра, а тя – умението да пише диалози. Голямата ни задача бе да създадем нежна и човешка драматургия, каквато е музиката на Стефан Вълдобрев”, разказа Стайко Мурджев.

В спектакъла участват Филип Аврамов, Юлиян Петров/Стилиян Стоянов, Ния Кръстева/Радина Думанян, Александър Хаджиангелов, Тодор Дърлянов, Рая Пеева/Мария Сотирова, Маргита Гошева/ Гергана Христова, Мая Бабурска/Русалина Чапликова, Ахмед Юмер, Александър Евгениев, Алексей Кожухаров/Троян Гогов, Деян Петров/Александър Секулов-младши. 

Режисьор е Владимир Люцканов, сценографията е на Венелин Шурелов, а костюмите – на Елица Георгиева. Хореограф е Теодора Попова.