Природонаучният музей отбелязва втората годишнина от откриването на зала „Тропик“ на 18 септември.По случай рождения ден на залата музеят подготви албум със снимки, представящи някои ключови моменти в нейната история, както и много от фееричните й обитатели. Албумът със спомени ще бъде изложен на видно място във фоайето на музея, но това не е всичко. В чест на втората годишнина на зала „Тропик“ в експозицията на музея (зала „Безгръбначни“) ще бъде изложена изключително ценната птицекрила пеперуда на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae), която е най-голямата пеперуда в света. Постителите ще могат да й се насладят до края на месец септември. 

Зала „Тропик“ е първата постоянна изложба на живи тропически пеперуди и растения в България. Този удивителен проект е част от цялостното преобразяване на Природонаучния музей, започнало с подкрепата на Община Пловдив през 2013-а. Куполът, който е възстановен на старото си място, след като е премахнат през  1912 г., се строи в продължение на около година, а изграждането на цялата инсталация, която поддържа специфичните условия в зала „Тропик“, отнема още година и половина. Покривът също се нуждае от укрепване, за да издържи допълнителната тежест на почвата и големите растения. 

Директорът на музея д-р Огнян Тодоров споделя как много хора са го убеждавали, че тази идея не може да се осъществи по различни технически причини. Това обаче не го спира и след повече от две години работа излита първата жива пеперуда в зала „Тропик“. Средствата, вложени за реализацията на амбициозния проект, възлизат на около 250 000 лева. 

Залата с живи пеперуди печели награда от Съвета по туризъм за най-оригинална туристическа атракция, открита през 2017 година, и предизвиква голям интерес сред хора от цялата страна.

Помещението е оформено като малка джунгла, в която целогодишно се поддържа температура над 26 градуса и влажност над 75%. Освен екзотичните пеперуди, вътре живеят златни рибки и 40 вида растения от топлите страни.От откриването си до днес зала „Тропик“ е била дом на 50 различни вида пеперуди от джунглите на Азия, Африка и Южна Америка. Сред най-впечатляващите обитатели е нощната пеперудаAttacus atlasс размах на крилете до 20см, като средният размер на пеперудите в залата е 10 см. 

Видовият състав е динамичен и зависи от наличните видове във фермата, от която се внасят. Тя се намира в Англия, размножава екзотични пеперуди и поддържа жизнените цикли от яйце до какавида. За момента размножаването на пеперудите на място в музея не е възможно поради липса на отделно помещение за изхранване на гъсениците, които консумират огромно количество листна маса преди да какавидират. Тези условия изискват да се правят поръчки на нови индивиди средно веднъж месечно, защото животът на възрастните пеперуди е кратък – около 3 седмици.