Само девет кандидати са преминали през цедката на комисията по допустимост на проекти по програмата „Фестивали и значими събития” от Културния календар на Пловдив за 2020 г. Международният поетичен фестивнал „Орфей”, фестът на творческото писане на балканската младеж „Младежки литературни хоризонти”, тв фестът „Непознатият Пловдив – трети сезон”, „Камерна сцена – Пловдив”, „Песента на пловдивските фонтани”, Международният фотосалон Пловдив 2020, Народен събор-Пловдив, „Пловдив чете” и Пловдив Джаз Фест.

Има и декласирани събития – „Концерти за малчугани и великани в Града на тепетата” заради липса на електронен подпис и „Коледа в Капана” – заради факта, че е свързан с Коледните празници, които са извън сроковете за финансиране.

Всички останали  – цели 61 кандидати, отиват на поправка. Те ще имат шанса да коригират неточностите в документацията, подадена в дирекция „Култура” на Община Пловдив. Основните проблеми, които комисията е отбелязала,  са свързани с грешки в бюджета на събитията, неуточнен времеви график за реализацията на проекта, или пък липса на документ, с който се доказва, че кандидатът има договорена и наета зала. Често нарушение е разминаването на времевия график, посочени в Апликационната форма и в бюджета.

Сред събитията, чиито организатори  имат три дни срок за корекции, са Модерната академия за изкуства „Синдикат” на „Сдружени пловдивски творци”,   Панаирът Етно кухня на колела на фондация „Заедно”,  13-ото издание на One Dance Week на фондация „ЕДНО за култура и изкуства”, 25-ият Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” на Националния филмов център,  фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” на фондация „Музикартисимо”, фестът „Черната кутия” на едноименната фондация,  „Страница 2020” на сдружение „Литературна къща”, проектите Седмица на съвременното изкуство и „Фасада видео фестивал” на сдружение „Изкуство днес”, три традиционни изложби на Дружеството на пловдивските художници, Fluca: Австрийски културен павилион на фондация „Отворени изкуства”, XXIV Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ &TheatAir на Държавен куклен театър-Пловдив,  Капана фест на „Капана Фест” ЕООД.

Всички кандидати имат срок до 18 септември,  за да нанесат корекции в документите и да ги внесат в деловодството на Община Пловдив.

Любопитен е фактът, че списъкът с кандидатстващи проекти се увеличава не само с нови, но и се завръщат част от събитията, които в последните години се финансираха от общинска фондация „Пловдив 2019” – като Пловдив Джаз Фест, например.