Под тепетата ще се проведе информационната кампания. Събитието ще се състои на 6 октомври в Регионален Природонаучен Музей - Пловдив от 17 часа в музея, а по-късно и в Дондуковата градина зад музея. Организаторите са подготвили интересни факти за тайнствения живот на прилепите, които да разкажат и покажат на малки и големи - чрез презентации, филмчета, изложба за прилепите, прилепни игри и арт ателиета.

По-късно вечерта ще подслушваме и прилепите със специални устройства - детектори. Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Кампанията Международна нощ на прилепите ще бъде проведена и в още над 10 града в страната: София, Русе, Благоевград, Враца, Сливен, Стара Загора, Бургас, Поморие, Пловдив, Велико Търново и с. Мусина, Плевен и Ловеч.