Днес католическия свят отбелязва един от най-големите църковни празници - Великден. Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос - на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

У нас големи католически общности има в София, Пловдив, Раковси, Хисар и Русе. В по-големите катедрали в страната ще бъде отслужена тържествена литургия.

Папа Франциск прикани снощи римокатолиците по света да изоставят самодоволството и да се върнат към вярата си, че несправедливостта може да бъде преодоляна, предаде ДПА. По време на бдението за Велика събота в базиликата "Свети Петър" във Ватикана Светият отец говори и за идващото с Възкресението обновление. По думите му самодоволният човек днес "отстъпва пред реалността, което го кара да вярва, че не може да направи нищо, за да надделее над множеството несправедливости, които изпитват на гърба си много от неговите братя". 

Мерките за сигурност на съботната служба бяха по-строги от обичайните. Тази седмица италианската полиция осъществи четири акции срещу предполагаеми поддръжници на ислямистки терористични групи. 

Днес папа Франциск ще отслужи празничната литургия за Възкресение Христово и ще отправи своето послание "Към града и към света" и благословии.

Тази година католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на Исус Христос на 8 април.

Основната причина за  разминаване в датите е, че православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата църква - според Григорианския.

И при двете църкви периодът, в който може да се чества Великден, е 5-седмичен, но за католическата църква този период започва по-рано.

Има и още една причина за различните дати на Великден.

Това е обстоятелството, че на Запад празнуват Великден дори ако неделята след пълнолунието на пролетното равноденствие съвпадне с еврейската Пасха, докато в този случай на Изток определят за дата на празника следващия неделен ден.

Тази година обаче датата на Великден за Запада и за Изтока съвпада. И католици и православни християни празнуват на 16 април.

Освен че Западът и Изтокът честват по различно време Великден, има различия и в обичаите и начина на отбелязване на празника.

Символ на Великден при католиците например е заекът,

докато при източноправославните християни е червеното яйце.

На Запад е популярно децата да се надпреварват, като търкалят боядисани яйца по наклонена ливада.

В източноправославния свят на празника децата се борят с яйца за победа и здраве през цялата година, а за "биячът" са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

Яйцата се използват като специално великденско поздравление. Хората си разменят яйца и се поздравяват с фразата "Христос воскресе". 

Всички разлики между обичаите на католическия и източноправославния Великден вижте във видеото: