Днес в Колодрума стартира  седмия Международен квалификационен танцов фестивал "Пловдив - древен и вечен. Във феста, организиран от спортен клуб „Самодива“, ще се включат  1150 танцьори от 56 клуба от България, Румъния и Гърция.

360 танцови хореографии ще бъдат изиграни на Седмия Международен танцов фестивал „Пловдив – древен и вечен“. Форумът ще продължи днес и утре, а в него ще бъдат представени 15 стила – балет, български народни танци, Танци на народите, contemporary modern, lyrical, джаз, акробатичен танц, Open, латино танцр сommercial dance МТV, танцови мажоретки, парадни мажоретки, музикален театър, urban, party time seniors. И в двата дни програмата започва от 8 часа сутринта.

Фестивалът се провежда с  подкрепата на община Пловдив, програма „Пловдив за младите“ и „старейшините“ от софтуерната компания  “Elders”.  

„Очакваме гости от Румъния и Гърция, интересът сред българските клубове е огромен“, казва Диана Станчева, хореограф от клуба.

„ „Включваме се, но никой да не очаква от нас танцови умения! – допълва Константин Тенекеджиев от „Elders” – За нас танцът е код, чието съвършенство можем да се наблюдаваме само отстрани. Нашите кодове са други и все пак има прилики – и едното, и другото са добри само след  дебъгване, т.е. след като от „движенията“ – на софтуера или  на танцьорите - изчезнат всички грешки.“

Танците ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури, в което участват шампион по художествена гимнастика, специалисти в стиловете модерен танц, балет и улични танци, балетен педагог, майстор на спорта по спортна гимнастика, специалист по танцов театър и др.

Участниците ще получат купи, медали и много материални награди, както и безплатни танцови семинари с членовете от журито. 

Танцовият фестивал "Пловдив - древен и вечен" е квалификация за друг танцов фестивал -  "Храмът на Кибела", финалът на който ще се проведе от 28 юни ди 01 юли в Кранево.

Танците, събрали най-много точки от журито на състезанието в Пловдив, ще получат право да се състезават на големия финал за титлата "Победител ‘2018".