С бурни аплодисменти Пловдив поздрави оперната прима Райна Кабаиванска за нейния 90-ти юбилей. В Оперната гала, посветена на легендарната оперна прима  се включиха  ученици от майсторските й класове през годините, които се изявяват по световните оперни театри. На сцената на Античен театър снощи звучаха гласовете на Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе (Грузия), Вероника Симеони(Италия), Мила Михова, Рейналдо Дроз (Венецуела), София Соловий (Украйна), Тони Незич (Хърватия).

За съжаление Райна Кабаиванска не успя да присъства на концерта, но учениците от нейната школа доказаха, че тя не само е един от най- емблематичните гласове на 20-ти век, но и е успяла да предаде поне част от своя дух и харизма на следващите поколения певци. На фона на кадри от изключителната й кариера в най- големите оперни театри по света, солистите изпълниха арии от оперите, превърнали Райна Кабаиванска в истинска звезда. 

През 2002 оперната звезда учредява в Нов български университет фонд „Райна Кабаиванска“ за национални и международни стипендии на млади оперни певци. Така в последните седемнадесет години се ражда „Школата Ка- баиванска”, излъчила изпълнители от различни националности, които днес се изявяват с признат успех по най-престижните оперни театри и фестивали в света.

Учениците на примата признават, че за всички тях е било огромна чест да бъдат избрани, но и огромна отговорност. В интервю за събитието, Кабаиванска признава , че когато избира певците на които да преподава, освен талант тя търси и нещо различно, нещо което ги отличава от всички останали. 

Публиката чу арии от "Тоска", "Бохеми", "Ернани", "Адриана Лекуврьор" ,"Манон Леско", "Мадам Бътерфлай" и др. Въпреки усилващият се на момента дъжд, малцина си тръгнаха. Почти цялата публика остана до края, когато всички ученици излязоха на сцената и пяха заедно "Nessun dorma" - една от най- прочутите арии от операта "Турандот" на Пучини. 

"Какво щастие е да живееш във времето на Райна Кабаиванска. Има хора, за които отнема време да разберем какво представляват. Но в историята има такива, които стават легенди още когато творят. И Райна Кабаиванска е един от тези хора. Изкуството е последният мост между хората. Когато всички други мостове са изгорени или съборени, остава изкуството. Защото тези хора, които правят изкуство са толкова специални за всички нас" заяви министърът на културата Найден Тодоров, който имаше честта на дирижира концерта. Той благодари на солистите и на музикантите от Държавна опера и филхормония - Пловдив, които направиха запомнящ се подарък на пловдивчани. 

Всички ние творим, но това което е най- важното е да оставим нещо след нас. Райна Кабаиванска остави поколения певци , които да творят и да държат операта жива. Благодарим й и честит юбилей!, завърши маестро Тодоров. 

 

Снимки : Александър Богдан Томпсън