Легендарната хеви метъл група Металика обяви датите си за европейско турне през следващото лято, съобщава Контактмюзик. Турнето на американския квартет ще започне в Лисабон на 1 май и ще приключи в Майнхайм на 25 август. След Лисабон групата ще се представи в Мадрид, Барселона, Милано, Цюрих, Париж. През юни музикантите ще изнесат концерти в Дъблин, Амстердам, Кьолн, Брюксел, Манчестър, Лондон.

През юли са насрочени концертите в Берлин, Гьотеборг, Копенхаген, Трондхайм, Хяменлина, Москва, а през август - в Прага, Варшава, Мюнхен. Металика ще минат близо и до България. Това ще стане на 14 август, за когато е предвиден концерта в Букурещ. Подгряващи изпълнители на концертите ще бъдат шведската група "Гоуст" и норвежката "Бокаса".

Тази година Металика стана първата хеви метъл група, която спечели наградата "Полар", присъждана за значими музикални постижения. Журито обоснова избора си с довода, че бандата "чрез виртуозни изпълнения и изключително бързо темпо" е извела рок музиката "до места, където тя преди не е достигала".

Припомняме, че през 1999 година Металика изнесе грандиозен концерт през 40 000 фенове на стадион Пловдив, след което два пъти гостува и за концерти на националния стадион "Васил Левски" в София.

Всички дати от турнето на Металика може да видите ТУК