50 хиляди души се веселиха на Шопския празник в Елин Пелин. Петдесетият юбилеен събор продължава седем дни, като всеки един от тях предлага разнообразна и вълнуваща програма.
 
Специална изненада за ценителите на сръбската музика в четвъртък вечер бяха Бобан Здравкович и Драгана Миркович. Поводът за
тяхното гостуване е побратимяването на Елин Пелин със сръбския град Лесковац.
 
Фотограф : Мартин Стоянович
 
Освен известните изпълнители, които пяха, в четвъртък имаше и спортен празник в който се включиха деца, занимаващи се с лека атлетика, художествена и естетическа гимнастика, голф, айкидо, таекуон-до и борба. 
 
Припомняме, че елинпелинският край е едно от най-запазените места в България - той е запазил типичния си твърд говор, белодрешното облекло, характерните народни танци, песни и хумор. 

От 1970г. в града в седмицата около църковния празник Свети Дух се провеждат ежегодни празници, посветени на шопския бит и култура, наречени „Шопски празници“. В тях намират израз традициите на шопската етнокултурна общност, която се е запазила и до днес. 

Всеки от седемте дни на Шопския празник включва различни тематични събития, които привличат интереса на хората от околността и от столицата, да ги запознаят с характерни местни обичаи и особености, да дадат възможност за изява на културата и бита на шопитe, и на гостите на празника.

Тази вечер на сцената ще са спектакълът "Видрица" на трупата на Нешка Робева, Тони Димитрова, Екстра Нина, духовият оркестър и мажоретките от читалище "Светлина".

В събота е Шопският ансамбъл и фолклорната формация "Българе", а малко по-късно на същото място започва и дискотека на открито с участието на фолк-изпълнителката Десислава. В неделната вечер на площада ще се изявят мажоретките от състав "Светла", танцовия състав от село Столник и оркестър "Канарите", а в 22.00 ч. със заря празниците ще бъдат закрити.

В събота в Елин Пелин ще посрещнат с литийно шествие Буховската чудотворна икона "Достойно ест", която в 10.00 ч. ще бъде изложена в храма "Св. Николай Чудотворец". Час по-късно на мотопистата на летището в с. Лесново започва мотоциклетно състезание в клас "Ендуро". В неделния ден в Елин Пелин ще има и изложба на домашни любимци.