Реликви на бойците ни от мисиите зад граница за първи път ще бъдат показани в Националния военноисторически музей.  Знаме на 26-ия контингент в Кабул, икона на Св. Георги Победоносец, връчена на българските рейнджъри в столицата на Афганистан през 2007 г. , както и генералската униформа тип "Сахара" на бившия началник на Генщаба ген. Никола Колев са включени в дарителската изложба „Памет за бъдещето“, която ще бъде открита в Националния военноисторически музей в София на 31 януари тази година от 16 часа.
 
Експозицията е съставена изцялоот даренията, получени през миналата година. Тя включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, дарени от техни наследници, техника и снаряжение от военните формирования в страната, пише stolica.bg.
 
Посетителите ще видят документи и снимки на кап. Райчо Николов, убит в Пловдив при провъзгласяване на Съединението. Кавалерийски гети на д-р Константин Стоилов (по-късно министър-председател), с които участва в Сръбско-бъларската война като командир на конен взвод.
 
Сред артефактите има и часовник, снимка и войнишки кръст „За храброст“ на най-малкия доброволец в Първата световна война – 10-годишния Никола Костов.
Куртка и отличия на полк. Константин Сърнев – командир на 5-и пехотен дунавски полк (1938 –1941) също са сред експонатите. Колекцията се допълва и с вещи на Александър Мутафов – военен художник по време на Балканските и Първата световна война.
 
С изложбата "Памет за бъдещето" ще бъде поставено началото на съвместна инициатива на Националния военноисторически музей и Сухопътни войски. С него те искат да подкрепят и да увеличат дарителството в българската армия, така че да бъде съхранено за следващите поколения.