25 портрета на Левски, негови съратници и на неговата майка Гина Кунчева оформят експозицията „Васил Левски – Апостола на българската свобода“, която беше открита преди дни в галерията на Българския културен институт в полската столица Варшава.

Творбите са притежание на Градска художествена галерия - Пловдив и са дело на 23-ма автори от различни поколения, представители главно на пловдивската школа. Особено ценни за българската история и изкуство са реалистичните портрети на Левски, нарисувани от неговия приятел и сподвижник Георги Данчов – Зографина.

Различни по естетически концепции и техники на живописта, творбите на Златю Бояджиев, Иван Поповски, Йоан Левиев, Вълчан Петров, Николай Кучков, Васил Стоев, Станимир Видев, и другите автори носят обединяващо внушение – представят Апостола като национална икона, пише Dariknews.bg.

Изложбата от оригинални портрети на Васил Левски е сред най-значимите събития в рамките на Фестивала на българската култура „Уникално наследство. Авангардно съвремие“, организиран под патронажа на Министерството на културата на България. Проявите целят засилване на публичния интерес и внимание към страната ни и предхождат официалната културна програма, която ще съпътства българския председателски мандат на ЕС.

Гостуването на пловдивската ГХГ в Полша се вписва и в цикъла събития „Изкуство от Пловдив – бъдеща Европейска столица на културата, 2019“, който Българския културен институт във Варшава поддържа вече втора година.

Забележителната портретна колекция във Варшава ще може да се види до 18 юли, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола Васил Левски.