С настъпването на така дългоочакваното лято в галерия „Аспект“ буквално замирисва на море. По стените се разлива неповторимото синьо в картините на един от големите съвременни български маринисти – бургазлията Фоти Фотев. А фактът, че това е негова първа самостоятелна изложба в Пловдив, потвърждава стремежа да откриваме и представяме на пловдивчани нови и непознати автори, казва галеристката Олга Петрова и продължава:
 
Фоти Фотев не прави често изложби, той не е нито особено продуктивен, нито особено активен в изявите си като творец. В ателието си, над покривите в центъра на Бургас,той пренася върху платно различните състояния на любимото му Черно море, така както той го вижда и чувства във всеки един сезон.

„Деликатен художник. Понякога се налага да преразгледаш всяка негова картина, за да се убедиш как умело бяга той от шаблона, без да нарушава класическите ни представи за живопис. Предпочита тънките, колоритни нюанси, хладните дълбоки тонове, спокойната композиция. Целият свят на художника се побира в малки по формат, но емоционално наситени картини. В тях прибавя своята романтична нагласа към природата и ни прави част от нея.Морето в пейзажите на Фоти Фотев действа магнетично. Изграждано е със ситни плътни мазки. В това море трудно се плува. То те кара да стоиш на брега и те респектира със своята мощ, със своята тайнственост и красота. Дали ще рисува пейзажи, портрети, натюрморти, художникът впечатлява със своя тънък професионализъм и изящество. Той запазва усета към балансираната композиция, точен рисунък и овладян колорит. За Фоти Фотев картината е вълшебен свят, привличащ само оня зрител, който споделя философските и естетически представи на твореца.” – споделя за художника изкуствоведката Пенка Седларска пред Дарик.

В изложбата в „Аспект“ Фоти Фотев показва двадесетина различни по формат картини, подготвени и съобразени специално с пространството на галерията. В продължение на три седмици пловдивчани могат да се потопят в неповторимото очарование на морето през погледа на един влюбен в него художник и така да се настроят за предстоящите морски почивки и приключения.
                                               
Експозицията се открива тази вечер и ще остане в галерията до 25 юни.