В навечерието на 24 май в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив беше открита изложбата „Заедно на кирилица“. Тя е посветена на българската школа по шрифтово изкуство и на научноизследователската и творческа дейност на проф. Васил Йончев - основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, и беше открита от кмета на Пловдив Иван Тотев и заместник-кмета по „Култура и туризъм“ Александър Държиков.

„Трябва да използваме възможността, че Пловдив ще представя България като Европейска столица на културата и да направим кирилицата по-популярна и по-значима в очите на целия свят,“ заяви кметът Иван Тотев.

„Пловдив е първият български град в семейството на Европейските столици на културата, ползващ кирилица. "Кирилизация" е ключов проект от програмата на „Пловдив 2019“. Азбука, която свързва народите заедно, но и ги отличава, подчертавайки уникалната им идентичност в европейско многообразие“, посочи заместник-кметът Александър Държиков.

В изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници пък е другата част от изложбата, която показва работи на студенти и изтъкнати преподаватели от Националната художествена академия - от Българската художествена школа по шрифтово изкуство.

„Тази прекрасна и достойна изложба е нашият поздрав за Деня на българската писменост и култура“, сподели Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници.

На 6 юни в Дружество на Пловдивските художници ще се проведе открит урок по ръкописен шрифт, когато ще се акцентира на характеристиката на графичната следа, наименованията на видовете шрифтово писмо, българската система за класификация на семействата шрифт, за шрифтовата ни култура и пътя на съвременната българска кирилска азбука.

Събитията, посветени на кирилицата се организират съвместно от фондация „Пловдив 2019“, Националната художествена академия, Дом на културата „Борис Христов“ и Дружество на пловдивските художници.

С представянето на изложбата на широката публика се акцентира и на още едно знаково събитие - 10-та година от членството на България и въвеждането на българския език като официален в Европейския съюз.

В Дома на културата „Борис Христов“ изложбата ще може да се види до 27 май, а в галерията на Дружеството на пловдивските художници - до 10 юни.