Елегантни дами в бистро в Париж, цветовете на космополитния Лондон, магнетичният чар на Загреб, великолепието на древния Рим. Това са само част от сюжетите в изложбата "Заедно", в която 14 пловдивски художници работят по проекта „Столиците на ЕС заедно с Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Предизвикателството на галерия "Виа Артис" бе прието от  Ангел Пачаманов, Вихра Григорова, Геракси Гераксиев, Даниела Русева, Евгений Петров, Илиана Манукова, Лили Кючукова, Николай Няголов, Румен Нечев, Стефано Поповски, Христо Николов, Юли Шумарев, а френската авторка Елизабет Калмес освен родния Люксембург е нарисувала София и Пловдив. Изложбата включва 30 живописни творби.

"Силно впечатлен съм как една привидно формална задача, която е много интересна и е в час с времето да обединим всички европейски столици тук , в тази галерия,се оказа доста сложна в действителност. Предизвикателството е в това, че от една страна имаме поръчка, а от друга трябва да бъдам артисти. Тук не става дума да се рисуват картички. Голяма част от художниците не са били на местата, които рисуват и е интригуващо как са подходили към падналата му се по жребий тема. Аз мисля, че най- ценното в изложбата е, че ние не правим разходка из столиците на Евросъюза, а  се срещаме с изкуството. Всички колеги, които са работили по тази изложба, са работили точно така. Те ни показват усещането за духа, за цветовете, за настроението чрез детайлите в картините. Еднаквите формати също са предизвикателство" заяви директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков, който откри експозицията.

Откриването се превърна и в своебразно музикално събитие, тъй като по покана на собствевниците на галерията Анна и Георги Танчеви, там свириха известния цигулар Мичо Димитров и младите дарования на пловдивското Музикално училище Николай Маринов и Борис Биков.

По желание на собственикът на галерията 1/3 от събраните от продажбата средства, ще бъдат дарени за стипендии на Общество Нота Бене. Те ще бъдат отпуснати следващата учебна година на талантливи ученици художници.

 Изложбата ще продължидо края на юни.