Венецианското биенале за съвременно изкуство е вероятно най-важната международна изложба в света. To e най-старото (първото издание се е състояло през 1895 г.), най-голямото (кураторът инсталира експозицията на около 50 000 кв.м) и най-представителното. Тази година в 57-то издание освен централния проект, с национални павилиони се представят 86 страни. Именно тази част – националното участие, прави биеналето толкова уникално.

Яра Бубнова, куратор и историк на съвременното изкуство ще разказже публично в града избран за Европейска столица на културата – 2019 както за 57-то издание, така и за предишните Биеналета във Венеция.

Мултимедийната презентация и срещата на Яра Бубнова с пловдивската публика е по покана на община Пловдив и ще се състои на 23 юни 2017г., петък, от 17.30 ч. в Малката конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“.

В своята презентация, тя ще се опита да отговори на някои въпроси, които се появяват при среща с толкова мащабнo арт-събитие:

  • Как да се ориентира посетителят в огромните пространства, какво да гледа и как да „чете“ текста на изложбата?
  • Какво има предвид кураторката на проекта Кристин Масел с названието му „Да живее изкуството!“?
  • Кои са най-забележимите участници в изложбата ѝ, каква е структурата, чрез която тя формулира темата си?
  • Какво искат да кажат различни страни за себе си със средствата на изкуството?
  • Защо и как те правят това?
  • Кои са наградените павилиони и отделните творби?
  • Защо България пак я няма там?

Яра Бубнова е български изкуствовед от руски произход, създател и ръководител на Института за съвременно изкуство ИСИ.  Ярослава Бубнова е родена в Съветския съюз. Завършва История и теория на изкуството в Московския университет в СССР.

Пристига в България в началото на 80-те години и работи в Националната галерия за чуждестранно изкуство НГЧИ от нейното откриване през 1985. Концентрира се върху съвременното изкуство. През 1992 тя помага на изкуствоведа Лъчезар Бояджиев за първото българско участие на Международното биенале на съвременното изкуство в Истанбул.  Яра Бубнова преподава в Нов български университет и СУ „Св. Климент Охридски”. Първата изложба, която организира е „В търсене на отражението” през 1994 в Пловдив. През 2007 става куратор на част от Второто Московско Биенале.

Яра Бубнова е смятана за основен притегателен център на ИСИ. Това е единствената арт група в България, а може би и в света, оцеляла повече от 15 години. Мнозина смятат, че зад оцеляването на група стои  личността и характера на Яра Бубнова. През 2009 година тя има реализирани три мащабни изложби като куратор: на Второто московското биенале - проект “История в сегашно време”; изложба, с която се откри нов музей във Виена - “От кога не сме се виждали” с участието на австрийски художници; изложба в Музея за модерно изкуство в Дуисбург - “+2 – съвременно българско и румънско изкуство”.