Стихотворение на чист баташки диалект стана хит в социалните мрежи. То е написано от талантливия Борис Крумов Божков, който е жител на град Батак.

Автентичната творба той успял да напише на 18 януари 2019 година и беше публикувана от неговата племенницата във фейсбук групата "ВСИЧКИ, КОИТО ОБИЧАМЕ ГР. БАТАК И ИМАМЕ ВРЪЗКА С НЕГО".

Коледарчета от Батак разпръснаха искриците на добротата СНИМКИПодтикнати от добри и родолюбиви майки, децата дариха събраните средства на Васил Зънгаров

Само за няколко часа уникалното по рода си стихотворение беше споделено над 120 пъти и събра стотици лайкове и похвални коментари. 

"Уникални рими с автентичния баташки говор от "полански години", "Страхотно. С удоволствие се посмях. Диалекта е също като равногорския!", "Много добре написано", "Страхотно съчетание", бяха само част от хвалебствията отправени към автора Борис Божков. 

Автентичното стихотворение е със заглавие "Га дойдат ми в акъла полански години", а в него освен интересните думи са отбелязани и типичните за баташкия говор ударения. 

Патриотичен маршрут край Пловдив! Потопете се в духа на празника СНИМКИСамо на няколко километра от тепетата може да се докоснете до историята на Освобождението

Диалектът е представител на родопските рупски говори. При него липсва тройна членна форма (членната форма на баташкия говор е една: -ът-та-то-те) и има по-голямо мекост на съгласните, водеща до т’к’д’г’ преходи: к’еп (теб), грèг’и (греди). 

Ето и снимка на самата творба! А вие успяхте ли да разберете какво е написано?