Патриотични събития ще разтресат днес цялата страна! Малки и големи отдават почит на загиналите за Освобождението на родината. Трибагреници се развяват, песни се пеят и по улиците е някак патриотично. Празничното настроение завладява дори и най-малките села в най-отдалечените кътчета на родината, защото поне веднъж в годината сме обединени и се гордеем, че сме българи. Погледите са отправени към Шипка, а там се стичат хора от цялата страна. Нито задръстването по пътя, нито студът плашат ентусиастите, решили да изкачат стълбите към паметника.

Пътуването към Шипка обаче не е единственият патриотичен маршрут, с който може да се докоснете до историята и да усетите революционния подвиг на героите. Само на няколко километра край Пловдив са сгушени няколко балкански градчета, в които преди десетилетия са врели и кипели от революционна дейност.

Ето някои от тях, в които Трети март не е просто дата от календара, а истински празник:

Започваме с Батак…

„От Батак съм чичо, знаеш ли Батак?”

Едва ли има българин, който да не настръхне, когато чуе това стихотворение от Иван Вазов. Легенда или история? Какво е Батак днес? Може би и едното и другото, създадени от прастарата и неповторима прелест на Родопите и широкото баташко поле и обогатявани от вековните борби на юначните му жители. Той е история, писана със зелени и червени знамена. Името на Батак е Свобода!

Културното наследство на Батак разкрива значителни постижения на българския дух, които имат национално значение. Всеки ден през него минават стотици българи и туристи, които могат да почувстват величието му.

Разположен само на 60 км от Пловдив, Батак е един връх, от който се вижда България.

Когато сте в Батак, задължително трябва да посетите историческата църква – костница „Света Неделя”, разположена в центъра на града.

Историята е отредила този храм да се превърне в светиня за всеки българин, в който без да искаш, излизаш с вдигната глава. Тя е съградена от населението на Батак през  1813 година само за 75 денонощия.  Изградена е изцяло от камък, а орехът пред вратата мълчаливо пази спомена за априлската драма.  Следи от куршуми по стените, овъглени греди от пожара, кладенец изкопан от майките, за да спасят децата си от жажда и дръвници са разположени във вътрешната част на църквата. Меден саркофаг пък покрива костницата с тленните останки на загиналите.

Срещу църквата се намира историческият музей.

В него може да видите  пушки, ятагани, носии и снимки на бележити личности. Забележителна е стената с изписани на нея имената на 2000 герои на Батак.

В приземието на музея е уредена криптата на баташките антонивановци – един истински мавзолей на героите.

В историческия град може да посетите още Балиновата къща,  която е посветена на традиционната народна култура в града. Северно от град Батак, алея със стълби води до Мемориала "Априлци и Антонивановци" , от който се открива панорамна гледка към района и града.

Калофер - родния град на Христо Ботев

Калофер се намира почти в центъра на България, което го прави идеална дестинация за посещение  от всяка част на страната. От Пловдив е едва на около 60 км, което позволява еднодневна разходка из историческите му забележителности. Градът е със славно минало - там е роден един от най-отдадените на отечеството българи – Христо Ботев.

Ето и няколко забележителности, които могат да се видят в града:

Къща-музей на Христо Ботев - Непосредствено до мемориалната къща се намира сградата на музея. В нея е проследен жизнения и творческия път на Христо Ботев и са изложени единствените запазени лични вещи на поета-революционер – джобният му часовник и писалищните му принадлежности.

Даскал Ботевото училище - мъжкото класно училище е открито през 1848 г. На първия етаж е разположена постоянна изложба от оригинални произведения на български творци, а на втория са показани възстановки на стаи.

Ако решите да посетите Калофер там може да разгледате още Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“ и Дантелено училище „Трудолюбие“.

Карлово - родния град на Апостола на свободата

Отново на 60 километра от Пловдив е позициониран и родния град на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Красивото му разположение и дефилето на Стара река са впечатлявали всички географи и пътешественици още в миналото преминали през този край.

За да се потопите изцяло в историята, посетете Къщата музей "Васил Левски", където след пожар само каменното стълбище към зимника и скривалището са останали непокътнати. 

В нея са представени различни документи, предмети, лични вещи и снимки на Васил Левски. В двора на къщата-музей има паметник на Гина Кунчева, майката на Левски.

Историческият музей – Карлово е следващия обект, който задължително да посетите. Музеят предлага много информация за миналото на град Карлово както и за селищата в околността. Всеки от вас може да види различни инструменти и изделия, които са използвали преди години карловци.

В историческия град може да видите още: Църквата "Св. Никола", както и много старинни къщи.

 

„Перущице бедна, гнездо на герои, слава! Вечна слава на чедата твои”

Не случайно Иван Вазов, посвещава едно от одите си в „Епопея на забравените” именно на Перущица и защитата на града.  Перущица се намира само на 18 км от  Пловдив и е неизменно свързана с Освобождението на България.

Когато сте в Перущица задължително трябва да посетите църквата "Св. Архангел Михаил", която е построена  в периода от 1847г до 1849г. Църквата служи като крепост и убежище на въстаналитеперущинци през април 1876г, в която 347 перущинци (мъже, жени и деца) предпочели смъртта пред робството. Сред загиналите са герои като Кочо Честименски и Спас Гинов.

От града тръгва и екопътеката „Пътят на героите”, която е особено подходяща за празника. Маршрутът е с приблизителна дължина 16км. Пътеката преминава през Исторически музей, Даново училище, Паметника на трите поколения и достига до местността Генишен. След това стига до пространствената Лещенска поляна. От Лещенска поляна маршрутът се спуска до язовир"Батен" и се връща в Перущица.

Клисура – градът на Боримечката

Един от легендарните герои от Освобождението - Боримечката  е именно от балканското градче. Неговият подвиг по време на Априлското въстание му отрежда главна роля в историята ни.

Градчето несъмнено ще ви очарова със своята атмосфера, която пази и до днес спомена за героичните клисурци. За да се потопите изцяло в историята, посетете църквата "Св. Николай Чудотворец", където е било обявено началото на Априлското въстание. Автентичната камбана, която разгласява бунта на клисурците, може да видите на почетно място в градския Исторически музей. Сред богатствата му е и запазено от това време оригинално черешово топче. Негови умалени копия може да си закупите като чудесен сувенир за спомен.

В Павурджиевата къща, която е част от музея, пък ви очаква единствената запазена днес розоварна. В миналото тя е произвеждала най-качественото розово масло в този край на Розовата долина. В същата къща е учреден и първият таен революционен комитет на Четвърти революционен окръг – Пловдив.

Кой уши байряка? Кой му тури знака "Смърт или свобода"!

Друг град свързан с историята на Освобождението е Панагюрище, който се намира на 60 км  от тепетата. Там със сигурност няма да ви е скучно и има какво да видите. Един от символите на града е възрожденката Райна Княгиня, която е възпята в цялата страна. Райна Княгиня, е българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски.

Къщата на Райна е и едно от най-посещаваните места в Панагюрище. Освен там трябва да посетите и Историческия музей в града, който е построен през 1964 година. Освен основната сграда в него се включва и Дудековата къща, Джуновата къща, Синята Хаджидимитрова къща, Тутевата къща и Лековата къща..

След като вече сте в Панагюрище не трябва да пропускате да отскочите до Копривщица. Двата възрожденски града са само на 20 км един от друг.

Къде гръмва първата пушка на Априлското въстание?

Копривщица е разположена в Средна гора и е уникален исторически резерват. Със своите калдъръмени улички, с боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, и високопланинска природа, тя пленява със своята неповторимост.

Копривщица устоява на много набези, изгаряна е неколкократно от кърджалиите, жителите й неведнъж били ограбвани и прогонвани. По-заможните копривщенци успяват да „откупят” Копривщица от турската управа, спечелват й специални привилегии и така съхраняват непокътнати българските традиции и облик на града. От Копривщица са едни от най-големите български герои – Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Георги Бенковски, Найден Геров и много други.