Лятото дойде и тараторът е най-актуалната супа, перфектната компания на ледената мастика. Ето един друг вариант за студена супа, алтернатива на любимия на българите таратор - испанската студена супа- гаспачо. Тази студена доматена супа разбива представата на българина, че доматената супа трябва да е топла. Освежаваща през горещите летни дни, студената доматена супа- гаспачо може да се превърне в чудесен прохладен обяд.
Необходими съставки:
Домати- 1кг
Чушки- 1 брой
Чесън- 3 скилидки
Хляб- 2 филийки
Краставица -1 брой
Лук -1/2 брой
Магданоз -1/2 връзка
Начин на приготвяне :
Първата стъпка от рецептата за Гаспачо е да обелите доматите от люспите. Ако са добре узрели няма да имате проблем, но ако не са все още меки беленето ще стане по-трудно. Лесен вариант за белене на доматите е следният: правите по едно кръстче с нож от долната страна на всеки домат, след което ги пускате за няколко секунди във вряща вода. Доматите трябва да стоят във врящата вода наистина няколко секунди, защото в противен случай ще се сварят, а за гаспачо са нужни сурови домати. След това ги вадите от водата, например с решетъчна лъжица, или пък с вилица и веднага ги слагате в купа със студена вода. От рязката смяна на температурата люспите на доматите се отделят много лесно.Обелените домати пюрирате в кухненски робот, или блендер за няколко секунди. Не трябва да се получава пюре, а да останат и парченца домати в доматената супа.
Измивате, обелвате краставицата и я нарязвате на възможно по-дребни парченца. Почиствате и чушката и нея нарязвате по същия начин. Така постъпвате и с чесъна, лука и магданоза. Смесвате всички зеленчуци с пюрираните домати. Подправяте със солта и черния пипер, добавяте и 2-3 супени лъжици зехтин. И супата е готова!
(По желание) Накисвате филийките хляб във вода, отцеждате ги добре и ги добавяте към супата. Според някои от рецептите за гаспачо, хляб се добавя, според други не. С добавен хляб студената супа става по-плътна.
Може всички съставки да се смелят с блендер, или кухненски робот, но така студената доматена супа ще стане съвсем гладка, а в гаспачо трябва да се усещат парченцата зеленчуци.
Супата се сервира студена. Затова, след като се сложат всички съставки супата се слага в хладилника за 1-2 часа.
Рецепта: supichka.com
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква