Ароматът на лавандулата е един от най-характерните и интензивни аромати, които почти всеки може да разпознае. По-скоро като декорация, или пък с някакво лечебно действие, такива асоциации буди у повечето от нас тази ароматна билка. А всъщност лавандулата намира и своето уютно място в кухнята, особено в сладкарството. Много сполучлив, фин, с успокояващо действие е и сиропът от лавандула. Приготвя се лесно, съхранява се лесно и бързо ви отвежда на кратко пътешествие из Франция и полетата с лавандула в Прованс, сиропът от лавандула и производната му лимонада от лавандула са чудесно допълнение към домашната кухня.
Необходими продукти:
лимон -2 броя
захар -300 грама
вода -400 мл
лавандула - 1/2 чаена чаша (сушени цветове)
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за сироп от лавандула е изборът и подготовката на лавандулата. Лавандулата може да е прясна или да е добре изсушена. От стръкчета лавандула трябва да ороните цветовете.
В малка тенджерка изсипвате водата, добавяте захарта и изцедения лимонов сок. Слагате тенджерата на котлона и варите, докато захарта се разтопи и получите захарен сироп. Добавяте лавандулата и оставяте да поври около 3-4 минути, след което сваляте тенджерата от котлона и оставяте сиропа да престои около 2-3 часа, след което прецеждате.
Със сиропа от лавандула може да приготвите бързо вкусна лавандулова лимонада, като го разредите в съотношение 1:3 или 1:4 със сода или вода и добавите сока на ½ лимон.
Източник: supichka.com
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш