
Все по-често у нас се добавя руколата към салатите. Нещо, което е било изключително популярно в Средиземноморието от десетилетия. Салатата от зеленолистния зеленчук има пиперлив и леко тръпчив вкус, създаден от свежата зелена маса, която освен това носи аромата на ядки и пикантни нотки, подобно на синаповите. Това прави руколата идеалната съставка на зелените салати, но и на пастата, пицата и други италиански специалитети.
Този богат вкус и аромат идва от съставките на зеленчука, който се характеризира с много хранителни вещества и с малко калории.
Салатата от характерния за средиземноморската диета зеленчук обаче е известна и като салата, която лекува. Лековитите свойства на руколата се дължат на високото съдържание на витамин С в нея. Знаем, че мощният антиоксидант повишава имунната защита. Той прочиства и токсините от тялото.
В зелените листа се съдържа и бета-каротин. Преработен в тялото, се превръща във витамин А. Антиканцерогенните му свойства превръщат зеленчука в хранителен продукт от челните редици на борбата с раковите заболявания.
Витамините В2, В5, В6 и фибрите регулират метаболитните процеси и прогонват умората, а желязото в състава на руколата е ценен съюзник срещу анемията.
Важна полза носи и съдържащата се в зеленчука фолиева киселина. Само 100 грама салата дава половината дневна доза, която е необходима на бъдещите майки.
Благодарение на витамин К растението подпомага заздравяването на раните, лекува възпаленията и е ценна придобивка за кожата.
Руколата е известно диуретично средство. Те регулира баланса на солите и водата в организма и изгаря мазнините, понижавайки нивата на холестерола.
Фибрите в нея я правят добър регулатор на чревния тракт и се използва като природно средство при лечение на язвена болест на стомаха.
Още от категорията

Как да си приготвим енергийни бонбони без захар


Рецепта за вкусно ягодово тирамису
Акценти



Зингаревич ще предложи 3 варианта за бъдещето на Ботев

Рекорд! В Казанлък приготвиха най-дългата вита баница с рози




