Все по-често у нас се добавя руколата към салатите. Нещо, което е било изключително популярно в Средиземноморието от десетилетия. Салатата от зеленолистния зеленчук има пиперлив и леко тръпчив вкус, създаден от свежата зелена маса, която освен това носи аромата на ядки и пикантни нотки, подобно на синаповите. Това прави руколата идеалната съставка на зелените салати, но и на пастата, пицата и други италиански специалитети.

Този богат вкус и аромат идва от съставките на зеленчука, който се характеризира с много хранителни вещества и с малко калории.

Салатата от характерния за средиземноморската диета зеленчук обаче е известна и като салата, която лекува. Лековитите свойства на руколата се дължат на високото съдържание на витамин С в нея. Знаем, че мощният антиоксидант повишава имунната защита. Той прочиства и токсините от тялото.

В зелените листа се съдържа и бета-каротин. Преработен в тялото, се превръща във витамин А. Антиканцерогенните му свойства превръщат зеленчука в хранителен продукт от челните редици на борбата с раковите заболявания.

Витамините В2, В5, В6 и фибрите регулират метаболитните процеси и прогонват умората, а желязото в състава на руколата е ценен съюзник срещу анемията.

Важна полза носи и съдържащата се в зеленчука фолиева киселина. Само 100 грама салата дава половината дневна доза, която е необходима на бъдещите майки.

Благодарение на витамин К растението подпомага заздравяването на раните, лекува възпаленията и е ценна придобивка за кожата.

Руколата е известно диуретично средство. Те регулира баланса на солите и водата в организма и изгаря мазнините, понижавайки нивата на холестерола.

Фибрите в нея я правят добър регулатор на чревния тракт и се използва като природно средство при лечение на язвена болест на стомаха.