
Ето как лесно може да си направим хрупкави, златисти еклери с нежен ванилов крем, леко овкусен с канела, и пухкава сметана.
Необходими продукти:
За еклерите:
- 180 г брашно
- 120 г масло
- 4 яйца
- 2 с.л. захар
- ¼ ч.л. сол
- 250 мл вода
За крема:
- 400 мл прясно мляко
- 300 мл течна животинска сметана
- 80 г захар
- 10 г ванилова захар
- 4 жълтъка
- 3 с.л. царевично нишесте
- Канела на вкус (около ½ ч.л.)
В тенджера смесете водата, маслото, захарта и солта. Загрейте до кипване, след което намалете котлона. При непрекъснато бъркане добавете брашното наведнъж. Бъркайте енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се образува гладка топка.
Прехвърлете тестото в купа и оставете да се охлади за няколко минути. След това добавяйте яйцата едно по едно, като разбивате добре с миксер след всяко, докато получите лъскаво и гладко тесто.
С помощта на пош оформете еклери върху тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути или до златисто. Оставете ги да изстинат напълно.
Разтворете нишестето в малко от студеното мляко и добавете жълтъците. Разбийте добре до гладка смес.
Останалото мляко загрейте заедно със захарта, ваниловата захар и канелата. Когато млякото заври, на тънка струйка започнете да го наливате към жълтъчната смес, като разбивате непрекъснато, за да не се пресекат яйцата.
Върнете получената смес на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Покрийте го с прозрачно фолио плътно по повърхността, за да не хване кора, и го оставете да се охлади напълно (около 1 час).
Разбийте сметаната с миксер до пухкавост и внимателно я смесете със студения крем.
Разрежете еклерите на две и ги напълнете с крема с помощта на пош или лъжица. По желание може да ги украсите с разтопен на водна баня шоколад, като направите фини шарки отгоре.
Акценти





Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов катастрофира



Кола блъсна Коко Тайсъна, в тежко състояние е
