
Ето как лесно може да си направим хрупкави, златисти еклери с нежен ванилов крем, леко овкусен с канела, и пухкава сметана.
Необходими продукти:
За еклерите:
- 180 г брашно
- 120 г масло
- 4 яйца
- 2 с.л. захар
- ¼ ч.л. сол
- 250 мл вода
За крема:
- 400 мл прясно мляко
- 300 мл течна животинска сметана
- 80 г захар
- 10 г ванилова захар
- 4 жълтъка
- 3 с.л. царевично нишесте
- Канела на вкус (около ½ ч.л.)
В тенджера смесете водата, маслото, захарта и солта. Загрейте до кипване, след което намалете котлона. При непрекъснато бъркане добавете брашното наведнъж. Бъркайте енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се образува гладка топка.
Прехвърлете тестото в купа и оставете да се охлади за няколко минути. След това добавяйте яйцата едно по едно, като разбивате добре с миксер след всяко, докато получите лъскаво и гладко тесто.
С помощта на пош оформете еклери върху тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути или до златисто. Оставете ги да изстинат напълно.
Разтворете нишестето в малко от студеното мляко и добавете жълтъците. Разбийте добре до гладка смес.
Останалото мляко загрейте заедно със захарта, ваниловата захар и канелата. Когато млякото заври, на тънка струйка започнете да го наливате към жълтъчната смес, като разбивате непрекъснато, за да не се пресекат яйцата.
Върнете получената смес на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Покрийте го с прозрачно фолио плътно по повърхността, за да не хване кора, и го оставете да се охлади напълно (около 1 час).
Разбийте сметаната с миксер до пухкавост и внимателно я смесете със студения крем.
Разрежете еклерите на две и ги напълнете с крема с помощта на пош или лъжица. По желание може да ги украсите с разтопен на водна баня шоколад, като направите фини шарки отгоре.
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита

Как лесно да си приготвим крокети със сирена

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
Акценти




Бял дим над Ватикана! Избраха новия папа


Кой е новият папа Робърт Превост


